Vijesti
Politika
Državni parlamentarci danas raspravljaju o izgradnji Pelješkog mosta
07.09.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Državni parlamentarci danas raspravljaju o izgradnji Pelješkog mosta
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će raspravljati o Izvještaju o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.
Ranije je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko izjavio da će se, kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta, ponašati u skladu sa uputama Parlamentarne skupštine BiH.
Riječ je o projektu koji je izazvao žestoke političke turbulencije na relaciji BiH-Hrvatska, ali i u samoj BiH s obzirom na to da HDZ BiH tvrdi kako ne postoje nikakve pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta.
Na dnevnom redu nalazi se i Izvještaj o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5C čiji je podnosilac Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH.
Zastupnički dom PSBiH danas će se izjasniti i o Prijedlogu zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.
Naime, riječ je o prijedlogu koji je već usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i koji će najvjerovatnije dobiti podršku Zastupničkog doma uprkos protivljenju SNSD-a i HDZ-a.
Prema Prijedlogu zaključka u interresornoj radnoj grupi za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH trebali bi se naći Amir Fazlić, Aleksandra Pandurević i Predrag Kožul iz Zastupničkog doma te Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić iz Doma naroda PSBiH. Također, Vijeće ministara BiH imenovalo bi svoja tri člana.
Ukoliko ovaj zaključak bude usvojen, zadatak interresorne radne grupe bit će da u roku od šest mjeseci pripremi zakon o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH i ako je potrebno izmjene postojećih zakona na nivou BiH u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije.