Vijesti
Svijet
Počela izgradnja prototipa zida na granici između SAD-a i Meksika
27.09.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Počela izgradnja prototipa zida na granici između SAD-a i Meksika
Američka vlada najavila je početak izgradnje osam prototipnih barijera za granicu s Meksikom, što je Donald Trump obećao tokom svoje predsjedničke kampanje.
Prepreke će biti napravljene od betona i drugog materijala. Plan je isprobati kako će funkcionisati dijelovi zida u blizini San Diega. Trump je obećao da će izgraditi veliki lijepi zid između ove dvije zemlje.
Okruženi službenicima sigurnosnih agencija, radnici su počeli bušiti tlo u području okruženom ogradom od lanaca u Otay Mesi, jednoj od tri luke za ulaz u regiju San Diega.
Prototipi će biti visoki i dugi po devet metara, a očekuje se da će njihova izgradnja biti završena za 30 dana. Nakon toga, stručnjaci će vršiti nadzor i testiranje naredna tri mjeseca kako bi uočili eventualne nedostatke.
U konačnici će biti postavljene kamere i senzori. Izgradnja će koštati 450.000 dolara koji će biti izdvojeni iz budžeta.
"Posvećeni smo osiguravanju naših granica, što uključuje izgradnju zida na granici. Naša strategija je da osiguramo sigurnost američkog naroda što uključuje barijere, infrastrukturu, tehnologiju i ljude", kazali su iz Agencije za zaštitu carina i granice.