Vijesti
Svijet
Papa Franjo, Federica Mogherini i Can Dundar među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir 2017.
05.10.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Papa Franjo, Federica Mogherini i Can Dundar među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir 2017.
Nobelova nagrada za mir 2017. godine bit će dodijeljena u petak, 6. oktobra, u Oslu, a pobjednika će, među ukupno 318 poznatih i prijavljenih kandidata, izabrati komisija koju imenuje norveški parlament.
Za razliku od dobitnika, imena nominovanih bi se trebala držati u tajnosti najmanje 50 godina, no predlagači uglavnom otkriju njihova imena.
Česte su i dezinformacije pa su se među ovogodišnjim kandidatima Nobelove nagrade za mir pojavili i Julian Assange, Leonardo DiCaprio, Jo Cox, Bugarska pravoslavna crkva, David Bowie, Vladimir Putin i Donald Trump.
Međutim, Norveški institut za istraživanje mira koji svake godine saopći neke od predvodnika, objavio je sasvim drugu listu.
Mohammad Javad Zarif i Federica Mogherini
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini smatraju se jakim kandidatima, jer su posredovali u Iranskom nuklearnom sporazumu.
Sirijska civilna odbrana i vođa Raed al Saleh
Grupa koja je formalno poznata kao Sirijska civilna odbrana nekoliko puta je nominovana u posljednjih nekoliko godina. Grupa je nesebično pomagala civilima u zemlji u kojoj već više godina traje rat.
Can Dundar i Cumhuriyet
Dundar koji živi u egzilu u Njemačkoj je bio kolumnista i izvršni urednik sekularnih novina Cumhuriyet čijih se nekoliko zaposlenika suočilo s optužbama za terorizam zbog obavljanja svog posla.
Papa Franjo
Papa Franjo je jedan od ovogodišnjih favorita zbog njegovog snažnog stava o pitanjima izbjeglica, siromaštva, socijalne pravde i klimatskih promjena. Komisija ga je navodno predložila zbog toga što je bio jedan od rijetkih koji se usprotivio Donaldu Trumpu.
Saudijski bloger Raif Badawi
Saudijski bloger je uhapšen u junu 2012. godine zbog optužbi da je vrijeđao islam. Osuđen je na 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem. Nominovan je zbog hrabrosti, racionalizma, slobode govora i implicitne kritike represivnog režima.