Vijesti
Svijet
Carles Puigdemont do 10 sati mora odlučiti hoće li proglasiti nezavisnost Katalonije
16.10.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Carles Puigdemont do 10 sati mora odlučiti hoće li proglasiti nezavisnost Katalonije
Lider Katalonije Carles Puigdemont danas se mora izjasniti da li će ovu autonomnu špansku pokrajinu proglasiti nezavisnom. Španska vlada mu je dala rok do 10 sati po lokalnom vremenu, ali njegova odluka još nije poznata.
Nakon referenduma za nezavisnost koji je održan prije dvije sedmice, a koji je Ustavni sud proglasio protuzakonitim, Puigdemont je potpisao izjavu o nezavisnosti, ali je odmah obustavio njenu implementaciju. Rekao je da želi pregovarati s Vladom u Madridu, ali pregovori nisu realizovani.
Puigdemont je pod pritiskom koalicionih partnera da nastavi plan nezavisnosti, dok ga španski i međunarodni političari pokušavaju odgovoriti od te ideje. Evropska unija je jasno kazala da Katalonija, ukoliko se odvoji od Španije, ne bi bila dio EU.
Španska vlada je od Puigdemonta tražila da se jasno i konačno izjasni da li proglašava nezavisnost ili ne. Ukoliko proglasi nezavisnost, Španija može napraviti dramatičan korak ka ukidanju regionalne vlade u Kataloniji i proglašavanju novih lokalnih izbora. U slučaju drugog scenarija, Puigdemont će naljutiti koalicione partnere koji žele nezavisnost.