Vijesti
Društvo i ekonomija
Radnici Željezare pred zgradom Vlade FBiH: Zahtjeve ponavljamo mjesecima, dosta je obećanja
09.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Radnici Željezare pred zgradom Vlade FBiH: Zahtjeve ponavljamo mjesecima, dosta je obećanja
Radnici Željezare Zenica danas su se okupili ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje očekuju sastanak s ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem, a vezano za ispunjenje zahtjeva koje već nekoliko mjeseci ponavljaju svojim vlasnicima.
Nekoliko stotina radnika s tri autobusa jutros je krenula iz Zenice prema Sarajevu i već više od sat vremena čekaju ispred zgrade Vlade FBiH da ih neko pozove na sastanak gdje bi se raspravljalo o njihovih pet zahtjeva.
U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Esad Skomorac je izjavio da već nekoliko mjeseci ponavljaju svoje zahtjeve, da su dobivali samo obećanja i da ih niko ne gleda.
"Ministar Džindić je obećao da će nas primiti, a ovdje smo već sat vremena i još nas ne zove. Mi tražimo uvezivanje radnog staža, da nam Vlada FBiH vrati milione koje nam duguje, reviziju privatizacije, skidanje hipoteke s objekata Željezare, deblokadu računa da možemo poslovati, smjenu uprave i nadzornog odbora i obnovu ugovora s ArcelorMittalom vezano za skelu, ishranu i druge radne jedinice koje možemo raditi", izjavio je Skomorac.
Odluka o protestu donesena je nakon što Vlada, mada je bilo dogovoreno, nije na posljednjoj sjednici razmatrala prijedloge za rješavanje stanja u ovom preduzeću i zbrinjavanje oko 350 radnika.
Radnicima Željezare su već neko vrijeme blokirani svi računi i isključena struja, zbog čega su van funkcije ključne proizvodne cjeline, a oni su na neodređeno vrijeme upućeni na čekanje posla.
Radnici Željezare Zenica pred zgradom Vlade FBiH će ostati dok ne održe sastanak s ministrom Džindićem.