Vijesti
Svijet
Njemački serijski ubica: Bolničar Niels Hogel tokom šest godina ubio najmanje 100 pacijenata
10.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Njemački serijski ubica: Bolničar Niels Hogel tokom šest godina ubio najmanje 100 pacijenata
Toksikološke analize pokazale su da je bivši bolničar Niels Hogel koji je 2015. godine osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva, ubio još najmanje 100 osoba u dvjema njemačkim bolnicama u kojima je bio zaposlen.
Policijski službenici vjeruju da je Hogel, koji već služi doživotnu kaznu za dva ubistva, davao fatalne doze lijekova za srce pacijentima o kojima se brinuo. Želio je impresionirati prijatelje njihovim naknadnim oživljavanjem, međutim, pacijenti su podlegli. Sljedeće godine se očekuju nove optužbe protiv njega
Za sada, Hogel se tereti za ubistvo 38 pacijenata u Oldenburgu i 62 u Delmenhorstu u razdoblju između 1999. i 2005. godine. Istražitelji su rekli kako je vjerovatno ubio još pacijenata, no žrtve su kremirane.
Ako se dokaže njegova krivica za sve smrti, postat će jedan od najgorih njemačkih ubica poslije Drugog svjetskog rata.
Istraga o Hogelu postala je poznata nakon što je priznao da je odgovoran za ubistva 30 osoba tokom suđenja 2015. godine kada je osuđen za dva ubistva, dva pokušaja ubistva i nanošenje povreda pacijentu.
Istražitelji su ekshumirali 130 bivših pacijenata tražeći tragove lijekova koji bi bili uzroci kolapsa kardiovaskularnog sistema.
Tokom suđenja 2015. godine, Hogel je rekao kako iskreno žali zbog onog što je uradio te se nada da će porodice pronaći mir. Kazao je i kako je odluku o izvršenju zločina donio "relativno spontano" i da je svaki put kada bi ubio odlučio kako to neće ponoviti, ali je ipak nastavljao.