Vijesti
Politika
Čeka li direktora ZOI'84 Midhata Hubijara politička sudbina Nezira Hadžića
13.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Čeka li direktora ZOI'84 Midhata Hubijara politička sudbina Nezira Hadžića
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković nakon preduzeća Vodovod i kanalizacija ušao je u otvoreni sukob s još jednim menadžmentom javnog preduzeća. Ovaj put riječ je o preduzeću ZOI'84 na čijem čelu se nalazi Midhat Hubijar. Postavlja se pitanje, hoće li građani ispaštati zbog unutarstranačkih sukoba i frakcija.
Svi koje prate politička dešavanja u Kantonu Sarajevo svjesni su postojanja frakcija unutar Stranke demokratske akcije (SDA), koje se ogledaju u sukobu Općinskog odbora SDA u Novom Gradu s predsjednikom Vlade Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem.
Odnosi kantonalnog premijera i općinske organizacije posebno su zategnuti nakon smjene Nezira Hadžića s funkcije direktora javnog preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.
Nakon manje od mjesec dana Konaković je ušao u sukob s još jednim direktorom javnog preduzeća, koji je blizak rukovodstvu Stranke demokratske akcije u Novom Gradu. Riječ je o Midhatu Hubijaru kojem je premijer zamjerio što njegov menadžment nije iskoristio priliku da privuče što veći broj skijaša.
Problem je nastao nakon što su KJKP ZOI'84 i OC Jahorina objavili nove cjenovnike s poskupljenjima za novu skijašku sezonu, a čemu se Konaković usprotivio tvrdeći kako to pokazuje neozbiljnost ljudi u upravama preduzeća koji olako donose odluke a da prethodno ne sagledaju posljedice.
O svemu se oglasio i ZOI'84 koji je saopćio da je premijera Kantona Sarajevo prethodno informisao o novim cijenama za koje tada nije imao primjedbe. Poručili su da ova firma ne želi biti GRAS, već da žele kroz svoje poslovanje raditi i napokon početi dizati standard svojih uposlenika i njihovih porodica.
"Također smo informisali premijera o stanju duga firme koju je lično osnovao i bio odgovorna osoba, od koje firma ZOI'84 potražuje znatna finansijska sredstva. Zato se sa čuđenjem pitamo i čemu ovakav nerazuman premijerov istup", naveli su iz ZOI-ja.
Zanimljivo je i da je samo nekoliko dana prije sukoba premijera s vrhom ZOI-ja u pojedinim medijima objavljena informacija o dugovanjima po osnovu zakupa prostora u olimpijskom kompleksu Zetra, koja je napravila firma čiji je osnivač Konaković.
Ukoliko se analizira tok dešavanja koja su dovela do smjene direktora ViK-a, s pravom se postavlja pitanje da li Hubijara očekuje politička sudbina Nezira Hadžića.
Podsjećamo, na sjednici Izvršnog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, održanoj 23. oktobra, odbornici stranke su jednoglasno usvojili zaključak u kojem od Kantonalnog odbora i Predsjedništva SDA traže uskraćivanje podrške premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću.
Kako stoji u zaključku, odbornici smatraju da Konaković degradira SDA čiji je i sam funkcioner, a u navodnoj namjeri da "izgradi sopstveni lik i političku figuru". Konakovića se optužuje da se, u navodnoj borbi s nesposobnim kadrom, obrušava isključivo na funkcionere SDA, a da su druge partije zaštićene.
Konakovića se optužuje da je zbog navodne lične sujete i netrpeljivosti prema bivšem direktoru KJKP Vodovod i kanalizacija Neziru Hadžiću, ugrozio život svih stanovnika Kantona Sarajevo odbijajući da pomogne preduzeću tokom 2016. i 2017. godine.
Izvršni odbor SDA Novi Grad smatra da je Konaković u ViK-u proveo puč i da je na ključna mjesta u preduzeću postavio svoje prijatelje i rodbinu svojih prijatelja.
Ništa u svemu tome ne bi bilo čudno da građani Sarajeva ne ispaštaju, prvo zbog redukcija vode, a potom i zbog najave poskupljenja ski-karata na Bjelašnici i Igmanu.