Vijesti
Društvo i ekonomija
Poljoprivrednici iz FBiH traže svoj novac: Vlada i Parlament će biti krivi za gašenje poljoprivrede
30.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Poljoprivrednici iz FBiH traže svoj novac: Vlada i Parlament će biti krivi za gašenje poljoprivrede
Poljoprivrednici iz Federacije BiH zahtijevaju od Vlade FBiH da ispoštuje zaključke Parlamenta FBiH od 14. juna ove godine, kada joj je naloženo da izmiri sva dugovanja poljoprivrednim proizvođačima iz sredstava klirinškog duga, što do danas nije učinjeno.
Predstavnici kantonalnih udruženja poljoprivrednika u FBiH održali su sastanak i formirali koordinaciono tijelo koje će odlučivati o daljnjim koracima. Prvi je lista zahtjeva upućenih institucijama u FBiH.
"Tražimo da Vlada FBiH ispoštuje zaključke Federalnog parlamenta od 14. juna ove godine koji su obavezujući. Kada je riječ o pripremi Budžeta FBiH za 2018. godinu, Koordinaciono tijelo Udruženja poljoprivrednika FBiH traži da se hitno održi sastanak s premijerom i ministrom poljoprivrede FBiH, predsjedavajućim Parlamenta FBiH i oba odbora parlamenta za poljoprivredu o poštivanju strateških dokumenata za razvoj poljoprivrede FBiH i Zakona o novčanim podrškama i ruralnom razvoju FBiH", rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja poljoprivrednika i prehrambene industrije Tuzlanskog kantona.
Poljoprivrednici su poručili da vlasti u FBiH imaju rok do prve sjednice Parlamenta FBiH, u protivnom će organizovati proteste ispred te institucije ukoliko se, kako je rekao predsjednik ovog udruženja Nedžad Bićo, smiluju da zasjedaju.
"Ukoliko se ne ispoštuju zaključci, sve institucije će biti učesnici i krivci za gašenje poljoprivrede u FBiH", poručio je Selimović.
Prema navodima ovog udruženja, dug prema poljoprivrednicima od 2014. godine iznosi 20 miliona maraka. Također, traže da se iz budžeta za iduću godinu za poljoprivredu izdvoji najmanje 120 miliona maraka, jer bi poljoprivrednici jedino na taj način mogli opstati.
Ranije je saopćeno kako su poljoprivrednici širom BiH pretrpjeli velike štete zbog vremenskih nepogoda, odnosno mraza i suše, a da vlasti u FBiH nisu proglasile stanje elementarne nepogode kako bi povukli potrebna sredstva da pomognu proizvođačima da nastave proizvodnju uprkos velikim gubicima. Zbog svega se očekuje novo povećanje cijena životnih namirnica, a posebno mesa i mesnih prerađevina zbog nedostatka stočne hrane.