Vijesti
Sport
Čeferin: BiH ima lošu infrastrukturu, UEFA je spremna pomoći
30.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Čeferin: BiH ima lošu infrastrukturu, UEFA je spremna pomoći
Predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin održao je konferenciju za medije za Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a on je kazao da BiH najveći problem ima sa infrastrukturom.
Prije svega, Čeferin je kazao kako je UEFA spremna pomoći Bosni i Hercegovine te da na raspolaganju imaju stručne ljude, ali da je našoj državi veliki broj stadiona koji su na granici regularnosti.
"Bosna i Hercegovina ima dobru i talentovanu nogometnu ekipu, ali ima i lošu infrastrukturu. Veoma je bitno da lokalna zajednica učestvuje i pruža pomoć, a bez dobre infrastrukture ništa neće biti moguće. Mi smo spremni pomoći, imamo stručnjake koji imaju ideje, a veliki broj stadiona u BiH je na granici regularnosti. Infrastruktura se mora razvijati u kompletnoj Bosni i Hercegovini", rekao je Čeferin.
Nakon toga, on je odgovorio na pitanje o navijačkoj situaciji u BiH i problemima koji su se pojavili u susjednim državama.
"I vi imate probleme s navijačima, a o tome smo razgovarali u Predsjedništvu BiH, no UEFA ne može pomoći u tome. Kazne nisu jedino sredstvo u borbi protiv toga. Veoma bitno je odgajati mlade ljude da to nije pravi put i vidjet ćemo kako će biti u budućnosti. Što se tiče regionalne lige, ona bi štetila nacionalnim ligama te je prerano još uvijek govoriti o njenom stvaranju", kazao je prvi čovjek UEFA-e.
Također, on je istakao kako politika ne smije donositi konkretne odluke u sportu te da ne smije biti povod za donošenje bitnih odluka.
"Šta znači mješanje politike u nogomet? To je relativno nedefinisano. Mi po cijeloj Evropi imamo članove Izvršnih odbora, čak i predsjednike koji su aktivni političari, a možda će se u budućnosti precizirati stav prema tome. Mi imamo problem ako politika odlučuje ko će biti predsjednik Nogometnog saveza, ko će biti u reprezentaciji i selektor", istakao je Čeferin.
Za kraj, Čeferin je rekao kako Nogometni savez BiH za sada radi odlično, a dodao je da se sreo i sa Ivicom Osimom s kojim pak nije pričao o konkretnim nogometnim stvarima.
"Nogometni savez BiH je bio pod prisilnom upravom FIFA-e, ali za sada, UEFA ima odličan odnos sa vašim savezom i moje mišljenje je da dobro rade. Sreo sam se sa gospodinom Osimom, ali nismo pričali o konkretnim nogometnim stvarima. Planirali smo posjetu BiH i drugačije je kada se to dogovori lično. Zbog toga smatram da je posjeta jako bitna", završio je Čeferin.