Vijesti
Svijet
Velika Britanija i EU dogovorili uslove Brexita
08.12.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Velika Britanija i EU dogovorili uslove Brexita
Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali jutrošnjim sastankom predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera i britanske premijerke Therese May, komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima.
"Evropska komisija je danas preporučila Evropskom vijeću (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Evropskom vijeću da na sastanku 15. decembra odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori pređu u drugu fazu", objavila je u petak ujutro Evropska komisija.
U petak je u sjedište Evropske komisije na sastanak s Junckerom stigla britanska premijerka Theresa May, a prije toga su tokom noći trajali intenzivni pregovori, što telefonski, što direktni.
U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rješenja za granicu između Irske i Sjeverne Irske. U saopćenju komisije kaže se da Velika Britanija priznaje jedinstvenu situaciju na irskom otoku te da su preuzete značajne obaveze kako bi se izbjegla čvrsta granica.
"Ovo su teški pregovori, ali sada smo napravili prvi korak. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s Velikom Britanijom", rekao je Juncker.
Theresa May je rekla da dogovorVelike Britanije i Evropske unije garantuje prava tri miliona građana EU u Velikoj Britaniji, kao i jednog miliona Britanaca širom EU.
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da EU i Velika Britanija trebaju početi pregovore o prijelaznom periodu nakon izlaska Britanije iz Unije te da taj prijelazni period mora biti prioritet u pregovorima, kako javlja BBC.
Prema njegovim riječima, tokom tog perioda Britanija mora poštovati cjelokupno pravo EU, uključujući i nove propise, poštovati budžetske obaveze, sudski nadzor i sve s tim povezane obaveze.
Tusk je rekao da je poslao smjernice liderima EU o tome kako treba rukovoditi pregovorima o Brexitu, pošto je postignut sporazum o uslovima razlaza.