Vijesti
Sport
Novi sistem kvalifikacija: Prvaku BiH u Evropi neznatno olakšan posao
12.12.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Novi sistem kvalifikacija: Prvaku BiH u Evropi neznatno olakšan posao
U evropskom klupskom nogometu sljedeće sezone kreće novi sistem kvalifikacija koji donosi nekoliko promjena, a najveća je da će četiri najbolje evropske lige imati četiri predstavnika direktno u grupnoj fazi Lige prvaka.
Također, umjesto dosadašnja četiri pretkola, Liga prvaka će od sljedeće sezone imati čak pet.
Prvo pretkolo rezervisano je za prvake četiri najslabije lige, koji će krajem juna igrati polufinale i finale mini turnira po jedan meč (bez revanša) i tako dobiti jednog predstavnika u drugom pretkolu.
Budući prvak Bosne i Hercegovine ulazi u tom drugom rangu takmičenja, kao i prvak Švedske (Malmo), Norveške (Rosenborg), Poljske, Srbije, Škotske, Izraela, Kipra...
Međutim, prvaci Hrvatske, Austrije i Rumunije takmičenje počinju tek u trećem pretkolu Lige prvaka pa je time neznatno olakšan posao bh. prvaku.
Novost u odnosu na prošle sezone je mogućnost da klub koji ne prođe drugo pretkolo u Ligi prvaka seli u Evropsku ligu, a ista stvar vrijedi i za viša pretkola kvalifikacija.
Tako će bh. prvak igrati najmanje četiri utakmice u evropskim takmičenjima.
Do grupne faze Lige prvaka imaju još dva pretkola, a u četvrtom se, uz pobjednike duela iz drugog, uključuju prvaci Holandije i Grčke koji su izgubili direktno mjesto u grupama Lige prvaka.
Evropska liga također uvodi kolo više u kvalifikacijama, a bh. klubovi ulaze u drugom pretkolu.