Vijesti
Svijet
Urednica BBC-a podnijela ostavku zbog nejednakih plata žena i muškaraca
08.01.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Urednica BBC-a podnijela ostavku zbog nejednakih plata žena i muškaraca
Urednica BBC servisa na kineskom jeziku Carrie Gracie podnijela je ostavku na to radno mjesto, zbog, kako je rekla, nejednakosti u visini zarada žena i muškaraca.
U otvorenom pismu je Gracie, koja je radila za BBC više od 30 godina, optužila korporaciju da njeguje "tajnu i ilegalnu kulturu isplata plata", prenosi BBC.
Prema njenim riječima, BBC se suočava s "krizom povjerenja" nakon što je otkriveno da dvije trećine zvijezda zarađuju više od 150.000 eura godišnje i da se radi isključivo o muškarcima.
Gracie je rekla da je dala otkaz na mjesto urednic redakcije u Pekingu, ali da će ostati u kompaniji, kao i da će se vratiti u rubriku TV newsroom, gdje očekuje da bude plaćena koliko i muškarci.
Kompanija je u saopćenju navela da ne provodi sistemsku diskriminaciju žena.
U otvorenom pismu Gracie je navela i to da u Zakonu o ravnopravnosti iz 2010. godine stoji da muškarci i žene koji obavljaju isti posao moraju biti jednako plaćeni.
"Međutim, prošlog jula sam saznala da su u prethodnoj finansijskoj godini dvojica muškaraca zaradila najmanje 50 posto više od dvije žene", navela je Gracie.
Medijski urednik BBC-a Amol Rajan izjavio je da je Gracieina ostavka "veliki gubitak" za korporaciju.
Na Twitteru su mnogi, uključujući i novinare BBC-a, izrazili podršku Gracie koristeći hashtag #IStandWithCarrie, ponavljajući hashtag #BBComen koji je bio istaknut prošlog ljeta.
U saopćenju je glasnogovornik BBC-a naveo da je pravičnost u plaćanju u ovoj kompaniji od izuzetne važnosti.
"Značajan broj organizacija je objavio svoje podatke o rodno zasnovanom plaćanju te na osnovu njih zaključujemo da radimo mnogo bolje od mnogih i znatno ispod nacionalnog prosjeka", navedeno je u saopćenju.
Generalni direktor Lord Hall se obavezao da će sve nedostatke nastojati prevazići do 2020. godine, rekavši da korporacija treba biti primjer u postizanju ravnopravnosti kada je riječ o platama, pravičnosti, polu i njihovoj zastupljenosti.