Vijesti
Politika
Predsjedništvo BiH ponovo novcem građana finansiralo vjerske ustanove
09.01.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Predsjedništvo BiH ponovo novcem građana finansiralo vjerske ustanove
U Službenom listu BiH objavljene su posljednje odluke članova Predsjedništva BiH u 2017. godini. Očekivano, većina njih odnosila se na dodjelu finansijskih sredstava vjerskim institucijama ili za obilježavanje vjerskih događaja.
Riječ je o 15.000 KM koje su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić dodijelili vjerskim institucijama ili udruženjima za aktivnosti koje imaju veze s vjerskim događajima.
Naime, u posljednjem izdanju Službenog lista BiH koji je digitalno publiciran prije nekoliko dana objavljeno je čak 19 odluka o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve, a koje su donijeli članovi Predsjedništva BiH.
Od toga se devet odluka odnosi na novčanu pomoći vjerskim institucijama, što u prijevodu znači da su čelnici bosanskohercegovačkih institucija tokom prošle godine dodijelili 111.000 KM interventnih sredstava vjerskim institucijama ili organizacijama povezanim s vjerskim ustanovama.
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odobrio je dodjelu 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Vrtoče kao podršku i pomoć za obnovu hrama, 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u Visokom kao podršku i pomoć za obnovu hrama i 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u Sanskom Mostu kao pomoć Crkvenoj općini.
U odlukama objavljenim 28. decembra 2017. godine stoji da je član Predsjedništva BiH Dragan Čović odobrio isplatu 1.000 KM Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije u svrhu podrške izdavačkoj djelatnosti, 1.000 KM župi Presvetog Trojstva - Buhovo Široki Brijeg za finansijsku pomoć za dovršenje projekta izgradnje višenamjenske župne dvorane u Buhovu i 1.000 KM župi Prečistog Srca Marijina u Bijeljini za finansijsku podršku u obnovi župne crkve u Bijeljini.
Čović je iz budžeta BiH donirao i 5.000 KM Humanitarnom udruženju "Fra Mladen Hrkać" čije je sjedište u Zagrebu i to za finansijsku pomoć realizovanju projekta izgradnje Doma fra Mladena Hrkaća.
Pored toga, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dodijelio je i 1.000 KM Župnom uredu Svete Ane Par Selo za finansijsku pomoć realizovanju projekta uređenja ulaza u Župnu crkvu i 3.000 KM Udruženju građana "Sveti Rok" Kotor Varoš za finansijsku pomoć pri realizovanju humanitarnog projekta predbožićnog darivanja starijih i nemoćnih stanovnika, povratnika u Kotor Varoš.
U posljednjem broju Službenog lista BiH za 2017. godinu objavljeno je i 12 odluka o interventnom korištenju sredstava budžetske rezerve, koje je donijelo Vijeće ministara BiH. Od toga se četiri odluke kojim je dodijeljeno 3.000 KM odnose na pomoć u liječenju i sve tri je donio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Posljednje odluke državnog vrha mijenjaju ukupnu raspodjelu sredstava tekuće rezerve na način da je tokom 2017. godine vjerskim institucijama dodijeljeno 111.000 KM budžetskih sredstava, a oboljelim (pomoć u liječenju) 31.400 KM.
Podsjećamo, u teoriji se sredstva tekuće rezerve formiraju za finansiranje hitnih i vanrednih situacija i služe kako bi se njima amortizovali udari ukoliko se takve situacije pojave. Sredstva rezervi se formiraju u privrednim društvima, javnim preduzećima, bankama i osiguravajućim društvima, koji se čak i zakonom obavezuju da određeni iznos sredstava izdvajaju i akumuliraju u fond rezervi.