Vijesti
Svijet
Predsjednik Liberije sam sebi smanjio plaću kako bi spasio ekonomiju države
01.02.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Predsjednik Liberije sam sebi smanjio plaću kako bi spasio ekonomiju države
Predsjednik Liberije George Weah saopćio je kako je smanjio svoju plaću za 25 posto kako bi doprinio poboljšanju teške ekonomske situacije u državi, javljaju liberijski mediji.
"S obzirom na sve gore stanje privrede, danas vas obavještavam da ću smanjiti svoju plaću i prihode za 25 posto", rekao je Weah.
Bivši profesionalni nogometaš u Evropi zauzeo je prošle sedmice predsjedničku funkciju u zapadnoafričkoj državi. On je preuzeo dužnost svoje prethodnice Ellen Johnson Sirleaf koja je stupila na funkciju 2006. godine kao prva izabrana predsjednica Liberije. Ponovo je izabrana u 2011. godini.
Na početku preuzimanja liderske pozicije Weah je naglasio kako se Liberija suočava s teškom ekonomskom situacijom.
"Naša ekonomija je slomljena. Naša vlada je slomljena i naša valuta je u padu dok rastu inflacija i nezaposlenost. Naše devizne rezerve su na najnižem nivou", upozorio je Weah.
Weah je oduvijek bio nogometna zvijezda i smatra se jednim od najčuvenijih Afrikanaca koji su ikada igrali nogomet. Igrao je za nekoliko evropskih klubova uključujući Monaco, PSG, AC MIlan, Manchester City i Chelsea. Dio njegove plaće odsad će ostajati u državnom budžetu i usmjeravat će se u sektore kojima novac bude najpotrebniji.