Vijesti
Politika
Što smo dalje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, to smo dalje od EU
07.02.2018. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Što smo dalje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, to smo dalje od EU
Svi koji BiH grade ili se odvajaju iz nje rušeći Dejtonski mirovni sporazum, zapravo udaljavaju čitav ovaj prostor i njegovo društvo od Evropske unije, ističe za Vijesti.ba predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Ognjen Tadić.
"Problem našeg odnosa prema evropskim integracijama leži u tome što smo ih shvatili na ideološki, a ne na praktičan politički i ekonomski način. Mi smo ideju EU usvojili umjesto ideja koje su nam ranije nametale strukture Saveza komunista i onda se, shodno tome, prema ideji EU odnosimo na dogmatski način, umjesto na praktičan", smatra Tadić.

On napominje da se u proteklih 25 godina EU više puta suštinski promijenila nego što se mijenjala BiH u istom periodu.

"No, mi još uvijek idealizujemo tu sliku i vidimo EU u onom svjetlu u kojem je ona funkcionisala prije 25 godina, sve nadajući se da ta evropska ideja nekoga u EU obavezuje da se prema sopstvenoj periferiji i okruženju odnosi na dobronamjeran i afirmativan način", dodaje Tadić.

Prema njegovim riječima, EU treba razumjeti kao izraz potrebe vodećih evropskih zemalja da uspstave ugovornu zajednicu koja je, prije svega, podređena pitanjima ekonomije, pa i vrijednosti mira gleda kao uslov za bolju ekonomiju, a ne kao nedostatak sukoba, jer oni svoje sukobe imaju, samo ne na evropskom tlu, nego na Bliskom Istoku, te u Ukrajini, Africi, na Zapadnom Balkanu.

"Tada ćemo razumjeti da ako želimo da se približimo EU, prije svega, moramo da poradimo na tome da BiH bude vjerodostojna ugovorna zajednica između dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja se ne dovodi u pitanje. Što smo dalje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, to smo dalje od EU. Svi oni koji grade BiH ili se odvajaju iz nje rušeći Dejtonski mirovni sporazum, zapravo udaljavaju čitav ovaj prostor i njegovo društvo od EU", mišljenja je Tadić.

Osvrćući se na Strategiju EU o Zapadnom Balkanu, koja je danas predstavljena u Strasburgu, on navodi da ovakvi dokumenti predstavljaju izjava volje evropske strane, potcrtavajući da se oni moraju ozbiljno uzeti u obzir ukoliko se želi razmatrati pitanje evropskih integracija.

Za to postoje najmanje dva razloga.

"Prvo, sve te strategije prošle su više faza usaglašavanja između članica EU. Tekstovi koji se postignu obično su urađeni tako da su u interesu najvećeg broja zemalja članica EU, koje su neposredno zainteresovane za proširenje EU ili se ono može direktno odnositi na njih, u smislu da se radi o graničnim zemljama i slično. Dakle, tu su izraženi interesi koji se, s obzirom na proceduru na koju se donose, vrlo teško mogu promijeniti. Stoga ih treba prihvatiti kao neku vrstu konstante. Drugo, u šumi informacija koje dolaze o EU intergacijama, kroz takvu vrstu dokumenata ipak se može držati u rukama nešto što je zvanično i nešto na šta se možete pozvati kao na argument ukoliko ste u stanju da odgovorite uslovima iz te strategije", pojašnjava Tadić u razgovoru za Vijesti.ba.