Vijesti
Društvo i ekonomija
Raste izvoz namještaja i drugih finalnih proizvoda od drveta iz FBiH
19.02.2018. 12:00
Izvor: 24sata.info
Raste izvoz namještaja i drugih finalnih proizvoda od drveta iz FBiH
Izvoz namještaja iz Federacije BiH u 2017. godini veći je za 12 posto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 303.174.623 KM.
Prema analizi Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH), ukupan izvoz iz FBiH drveta, proizvoda od drveta, namještaja i drugih finalnih proizvoda iznosi 778.751.258 KM što je za osam posto više nego u 2016. godini.

- Međutim, još uvijek veliki udio u izvozu imaju ogrijevno drvo, trupci, rezana građa lišćara i četinara, i to oko 60 posto od ukupnog izvoza, a od toga su proizvodi šumarstva 15 posto i rezana građa 28 posto što je za proizvođače finalnih proizvoda problem jer nemaju dovoljno sirovine, a njihova proizvodnja je izvozno orijentisana - kazala je za Fenu sekretar Grupacije šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.

Napomenula je da je potrebno iznaći modus da bi se obezbijedila dovoljna količina sirovine i rezane građe i usmjerila preduzećima drvoprerade u FBiH.

- Važno je reći da u vrlo teškim ekonomskim uslovima i bez podrške države preduzeća iz ovog sektora postižu dobre rezultate. Dostupnost sirovine i adekvatna podrška omogućili bi bolju konkurentnost i veće izvozne šanse domaćih proizvođača – navela je Alimanović.