Vijesti
Politika
BiH će trebati 30 godina da dostigne standard EU
11.04.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
BiH će trebati 30 godina da dostigne standard EU
Svjetska banka danas je u Sarajevu prezentirala 13. redovni ekonomski izvještaj za zapadni Balkan.

Kako je istakla ekonomistica Svjetske banke Sandra Hlivnjak, najveći rizik za Bosnu i Hercegovinu je nezaposlenost.



- Predviđeni rast ekonomije Bosne i Hercegovine u ovoj godini je 3,2 posto, što znači da će ovim tempom Bosni i Hercegovini trebati oko 30 godina da dostigne nivo Evropske unije - naglasila je Hlivnjak.

Dodala je da je deficit tekućeg računa povećan u protekloj godini te da, iako još nije alarmantan, u budućnosti može predstavljati problem za ekonomski napredak države.

- U BiH postoji potencijal za ekonomski rast, ali samo uz nastavak provođenja ekonomskih reformi. Iako je zabilježen pad nezaposlenosti, mora se istaći da je najveći broj novih radnih mjesta otvoren u sferi usluga - kazala je Hlivnjak.

Prema njenim riječima, BiH ima najnižu stopu investicija, a krediti koji su podignuti u proteklom periodu su namijenjeni za potrošnju.

- Dug javnog sektora u BiH dostigao je 40 posto. A najveći rizik koji Svjetska banka trenutno vidi su oktobarski izbori i skretanje s kursa reformi. Pozivamo sve relevantne aktere u BiH da se vrate na put Reformske agende i Evropske unije - zaključila je Hlivnjak.