Vijesti
Svijet
Predsjednik Južne Koreje će lično dočekati Kim Jong-una na granici uoči samita
26.04.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Predsjednik Južne Koreje će lično dočekati Kim Jong-una na granici uoči samita
Kim Jong-un će u petak postati prvi sjevernokorejski lider koji će preći na južnokorejski teritorij od kraja Korejskog rata 1953. godine.
Novi detalji otkrivaju da će predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in lično dočekati sjevernokorejskog ligrea Kim Jong-una u petak na granici u 9:30 sati po lokalnom vremenu. Cilj sastanka su razgovori koji će biti fokusirani na navode Sjeverne Koreje o spremnosti na odustajanje od nuklearnog oružja. Historijski samit je ogroman pozitivan korak naprijed nakon višegodišnjih tenzija.
Seoul je upozorio da će postizanje dogovora o prestanku razvoja nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji biti veoma težak uadatak jer je taj razvoj i tehnologija projektila znatno napredovala otkako su se dvije strane sastale.
Ovo je treći samit ove vrste nakon što su slični održani 2000. i 2007. godine, a rezultat je poboljšanja odnosa između dvije zemlje u proteklih nekoliko mjeseci. Također, ovaj sastanak je važan i za mogući susret Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Očekuje se da će lideri razgovarati o miru na poluotoku kako bi se i formalno okončao Korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953. godine, a tema će biti ekonomski i socijalni problemi.