Vijesti
Svijet
Julija Skripal: Pokušaj ubistva okrenuo je moj svijet naopako
24.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Julija Skripal: Pokušaj ubistva okrenuo je moj svijet naopako
Julija Skripal, kćerka bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala, rekla je da se njen svijet u potpunosti okrenuo naopako, ali da je sretna što je živa te da se bez obzira na sve želi vratiti u Rusiju.
Skripal i njegova kćerka pronađeni su bez svijesti 4. marta na klupi u južnom engleskom gradu Salisburyju. Julija je 20 dana bila u komi.
"Probudila sam nakon 20 dana i saznala da smo moj otac i ja otrovani. Činjenica da je upotrijebljen nervni agens je šokantna", rekla je Julija za Reuters.
Julija Skripal je prije 20 dana puštena iz bolnice, a izjavu za Reuters dala je na tajnoj lokaciji jer je pod zaštitom Velike Britanije.
"Zahvalna sam na ponudi ruske ambasade, ali u ovom trenutku moj otac i ja nismo spremni prihvatiti njihovu pomoć", rekla je.
Nije željela govoriti o detaljima liječenja, ali je priznala da je njihov oporavak bio spor i izuzetno bolan.
"Ne želim opisivati detalje, ali liječenje jeste bilo invazivno, bolno i depresivno", rekla je.
Velika Britanija i čelnici EU optužili su Rusiju za trovanje i pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripal. Britanski zvaničnici tvrde da je napad izvršen nervnim gasom koji je poznat pod nazivom "novičok". Navodno se proizvodio u bivšem Sovjetskom Savezu, no Moskva tvrdi da se takav gas nije nikada proizvodio ni u Rusiji ni u SSSR-u.
Velika Britanija je nakon incidenta protjerala 23 ruska diplomata, na šta je Rusija recipročno odgovorila protjerujući isti broj diplomata, uz zatvaranje Generalnog britanskog Konzulata u Sankt Peterburgu, dok je Britanski savjet bio prinuđen da prekine rad u Rusiji.