Vijesti
Društvo i ekonomija
BiH na pragu uspješne građevinske sezone, veliki problem nedostatak stručne snage
01.06.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
BiH na pragu uspješne građevinske sezone, veliki problem nedostatak stručne snage
Prema najavama političara, Bosna i Hercegovina trebala je prošle godine biti veliko gradilište. Međutim, građani naše zemlje nisu svjedočili velikim radovima ili zapošljavanjima u građevinskom sektoru, dok su veliki projekti poput gradnje autoputeva i dalje u zastoju. Prognoze za 2018. godinu govore kako postoji mogućnost uspona domaće građevinske industrije u ovoj sezoni.
Podsjećanja radi, izgradnja hidroelektrane Vranduk započinje i obustavlja se od 2010. godine, a prošle godine je ponovo zaustavljena. Izgradnja Koridora 5c u zastoju je protekle tri godine, a prošle godine su jedino puštena u promet dionica Svilaj - Odžak te je produžena cesta na dionici Zenica sjever - Drivuša. Izgradnja dionice autoputa Zvirovići - Počitelj također je u zastoju, kao i izgradnja brze ceste koja bi trebala spojiti Stolac i Neum.
Građevinske dozvole izdate u 2018.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, brој izdаtih оdоbrеnjа zа gradnju u prvom kvartalu 2018., u оdnоsu nа prоsјеčаn brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u 2017. gоdini, manji је zа 5,9 posto, а u оdnоsu nа prvi kvartal 2017. gоdinе veći је zа 0,7 posto.
Brој stаnоvа prеdviđеnih zа grаdnju u prvom kvartalu 2018. vеći је zа 9,1 posto nego u prvom kvartalu prošle godine.
U prva tri mjeseca ove godine izdate su 803 dozvole za nove građevinske projekte, od čega su 92 vezane za proširenja objekata, jedna za rekonstrukciju dotrajale zgrade, osam za prenamjenu nestambenog prostora u nove stanove, 21 za druge radove prenamjene prostora u zgradama te 80 za druge radove rekonstrukcije.
U prvom kvartalu 2018. godine broj završenih stanova je 814, što predstavlja nominalni rast za 180,7 posto u odnosu na isti period 2017. godine. S druge strane, od januara do marta 2018. broj nezavršenih stanova iznosi 3.651, što predstavlja rast za 15,9 posto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su državne Agencije za statistiku.
Iz Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Privredne komore FBiH govore nam kako očekuju da će u ovoj godini tenderi za javne radove otvoriti mogućnost rasta građevinske aktivnosti u našoj zemlji.
"Činjenica je da su ove godine izbori u našoj zemlji, što se u većini slučajeva odražava na privrednu aktivnost i cjelokupna dešavanja u privredi i društvu. Međutim, vjerujemo da ipak postoji dovoljno svijesti da se bilo kakav zastoj u investicijskim ciklusima i aktivitetu domaćih građevinskih kompanija ne smije dozvoliti. Inače, imali bismo vrlo ozbiljne posljedice na zapošljavanje i opstanak kompanija", kazala nam je Dženana Hodžić, sekretarka Udruženja za građevinarstvo Privredne komore FBiH.
Intenziviranje radova na HE Vranduk
Kako dalje ističe, pojedini projekti su izvjesni i njihov početak bi trebao biti već u junu i julu ove godine. Takvi su, naprimjer, radovi na hidroelektrani Vranduk.
"U junu se očekuje potpisivanje novog ugovora o izvođenju radova gdje bi Rade Končar, kao lider konzorcija, ostao, a umjesto Strabaga bi u realizaciji ovog projekta učestvovala domaća kompanija Euro Asfalt Sarajevo, tako da se već u julu može očekivati intenziviranje aktivnosti na ovom projektu. Na dionici Stolac - Neum aktivnosti bi trebale početi također u junu, gdje imamo i tunel i dio trase. Za ostale dionice na pravcima Zenice i Hercegovine očekujemo da će biti raspisani tenderi, što bi sigurno imalo direktan utjecaj na ekonomski rast u BiH", kaže Hodžić.
Udruženje za građevinarstvo smatra kako postoji realna osnova i prostor za zapošljavanja u građevinskom sektoru 2018. godine. Međutim, kako kažu, veći problem može predstavljati nedostatak stručne snage.
"Ovo je problem koji nas u kontinuitetu prati. To je problem prisutan i u zemljama regije i u Evropi, a počinje i kod nas poprimati alarmirajuće signale. Mi smo napravili set kratkoročnih i dugoročnih mjera za prevazilaženje ovog stanja i u narednom periodu imamo namjeru baviti se ovim problemom, zajedno sa svim ostalim akterima, neophodnim za prevazilaženje ovog problema. Prevashodno mislim na ostvarivanje jače povezanosti obrazovanja i privrede, uz podršku nadležnih organa u Federaciji BiH", istakla je Hodžić.
Prema posljednjim dostupnim podacima Agencije za statistiku BiH, u oktobru 2016. u građevinskom sektoru bilo je 33.906 zaposlenih, dok je taj broj u oktobru 2017. iznosio 34.835. Dakle, u protekloj godini zaposleno je ukupno 929 novih radnika u građevinskom sektoru.
Koliko će ovogodišnja predizborna obećanja pretvoriti našu zemlju u veliko gradilište te rezultirati realizacijom obećanih građevinskih projekata, ostaje da vidimo.