Vijesti
Svijet
Tereza Mej zaprijetila 'pobunjenicima' iz vlastite stranke sazivanjem izbora
18.07.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Tereza Mej zaprijetila 'pobunjenicima' iz vlastite stranke sazivanjem izbora
Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) zaprijetila je pobunjenim poslanicima u svojoj Konzervativnoj stranci sazivanjem općih izbora naljeto ukoliko oni poraze njen plan "Brexita" o carinskoj uniji, javile su novine "The Times".

U jednom od najburnijih perioda u novijoj britanskoj političkoj historiji, u protekle četiri godine organizirana su četiri velika glasanja - škotski referendum o nezavisnosti u 2014., britanski izbori u 2015., referendum o "Brexitu" u 2016. i prijevremeni izbori sazvani u maju prošle godine.

"The Times" piše da su konzervativni poslanici, koji provode disciplinu unutar stranke, uputili upozorenje proevropskim poslanicima predvođenim bivšim ministrima Stivenom Hemondom (Stephen Hammond) i Niki Morgan (Nicky Morgan), nekoliko minuta prije jučerašnjeg ključnog glasanja o carinskim aranžmanima s EU.

Mej je tijesnom većinom izbjegla poraz u parlamentu zahvaljujući glasovima proevropskih poslanika u vlastitoj stranci.

Parlament je glasao s 307 naprema 301 glasom o amandmanu na trgovinsko zakonodavstvo koji zahtijeva od vlade da pregovara o aranžmanu o carinskoj uniji s EU do 21. januara 2019. nakon što nije uspjela postići sporazum o slobodnoj trgovini s blokom, prenosi Reuters.