Vijesti
Svijet
Dominik Rab: Dogovor o Brexitu moguć je u oktobru
22.08.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Dominik Rab: Dogovor o Brexitu moguć je u oktobru
Britanski ministar za Brexit Dominik Rab (Dominic Raab) uvjeren je da je dogovor o britanskom izlasku iz Evropske unije moguć u oktobru, dok glavni pregovarač EU Mišer Barnije (Michel Barnier) poručuje da dogovor s Velikom Britanijom mora poštovati jedinstvenost tržišta Unije.

Pregovarači o Brexitu EU i Velike Britanije susreli su se u Briselu, usaglasivši se da pojačaju pregovore prije nego što Britanija napusti Uniju sljedećeg marta.

- Ako imamo ambiciju, pragmatizam i energiju na obje strane, uvjeren sam da možemo postići dogovor do oktobra. Još postoje mimoilaženja o kojima smo imali iskreni razgovor - rekao je Rab na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Također, Rab želi da se obje strane pokušaju dogovoriti šta nije uspjelo u tehničkim razgovorima.

- Razgovori bez presedana ulaze u posljednju fazu - rekao je Barnije nakon sastanka s Rabom.

Pregovori u julu doveli su obje strane bliže sporazumu o saradnji u sigurnosnim pitanjima nakon Brexita, ali je dogovor o budućim ekonomskim odnosima još bio daleko, dodao je Barnije.

- Ovo partnerstvo mora poštovati jedinstveno tržište i temelje evropskog projekta. Ako se to prihvati, moći ćemo uspješno zaključiti pregovore - izjavio je Barnije.