Vijesti
Svijet
Iran traži od Međunarodnog suda pravde ukidanje sankcija koje je uveo američki predsjednik
27.08.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Iran traži od Međunarodnog suda pravde ukidanje sankcija koje je uveo američki predsjednik
Iranski advokati zatražit će u ponedjeljak od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da naredi SAD ukidanje sankcija protiv Teherana koje je uveo predsjednik Donald Tramp (Trump).

U tužbi se kaže da američke sankcije, koje pogađaju ionako slabu iransku trgovinu, krše malo poznati sporazum o prijateljstvu dvije zemlje iz 1955.

SAD će protuargumente iznijeti u utorak. Očekuje se da će pravni zastupnici SAD reći kako najviši UN-ov sud nije nadležan, da sporazum više ne vrijedi i da ga sankcije ne krše.

Usmena saslušanja, a zapravo zahtjev Irana da sud donese privremenu mjeru, trajat će četiri dana, a odluka sudija očekuje se u roku od mjesec.

Glavnom sudskom tijelu UN-a sa sjedištem u Hagu Iran se obratio u julu nakon što je Tramp odlučiti ojačati sankcije optužujući Iran za prikrivene nuklearne ambicije.

Tramp je u maju objavio da povlači Sjedinjene Američke Države iz međunarodnog nuklearnog sporazuma JCPOA što ga je 2015., s Iranom potpisalo šest sila (uz SAD, još Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija).

Njime se ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u januaru 2016.

Prvi krug sankcija Vašington je uveo početkom avgusta ciljajući banke i finansije, a novi krug 5. novembra bit će uperen na naftni i plinski sektor koji je glavni izvor prihoda Islamske Republike.

Službeni Teheran poziva suce ICJ-a da narede SAD da ''bez odgode" ukinu te mjere i obrazlaže da obnovom sankcija Vašington krši odredbe Američko-iranskog sporazuma o prijateljstvu, trgovačkim odnosima i konzularnim pravima iz 1955.

U roku od dva mjeseca ICJ treba odlučiti o sankcijama nakon niza ročišta koji počinju u ponedjeljak, ali do konačne odluku mogle bi proteći godine.