Vijesti
Sport
Čeferin o VAR-u: Ima još puno nejasnoća, pogledajte slučaj Srbije na Svjetskom prvenstvu
29.08.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Čeferin o VAR-u: Ima još puno nejasnoća, pogledajte slučaj Srbije na Svjetskom prvenstvu
Prvi čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin izrazio je još jednom sumnju u VAR tehnologiju te je rekao da nisu tačne informacije kako će se ova napredna tehnologija koristiti u Ligi prvaka već u drugom dijelu sezone.
"Ne znam odakle je to došlo, nismo razgovarali o tome i ja još uvijek nisam siguran u opravdanost VAR-a, jer ima i dalje stvari koje treba da se raščiste. Ko odlučuje da treba gledati VAR? Glavni sudija ili sudija u studiju? Navijači ne razumiju, novinari ne razumiju VAR. Šta sudije treba da gledaju, a šta ne treba?", rekao je Čeferin slovenskom listu Ekipa24.
Prvi čovjek UEFA-e je nakon toga naveo primjer iz utakmice između Srbije i Švicarske na Svjetskom prvenstvu kada Orlovima nije sviran čist penal, odnosno kada sudija uopće nije koristio VAR tehnologiju.
"Jedan sudija mi je rekao: 'Bio je veliki incident, stavio sam prst na uho i ostao sam potpuno sam u donošenju odluke'. Također, pogledajte slučaj Srbije na Svjetskom prvenstvu. Nije im dosuđen čist penal protiv Švicarske, a bilo je dosuđenih penala za mnogo manje prekršaje. Mnogo je stvari nejasno, ali znamo da će jednog dana biti neophodno uvesti VAR. Morat ćemo ga prihvatiti jer igramo širom Evrope, a Liga prvaka nije običan turnir. Također je potrebno napraviti pravila. Pogledajte asistente na Svjetskom kupu koji nisu radili ništa, već su samo čekali", dodaje predsjednik UEFA-e.
Inače, NS BiH je ranije poslao pismo generalnom sekretaru UEFA-e Theodoru Theodoridisu u kojem podržavaju kandidaturu Aleksandra Čeferina za novi izbor na mjesto predsjednika UEFA-e.