Vijesti
Sport
Igrači prijete bojkotom zbog smjene Bosnića: Oduzeli su nam sve za šta smo se borili
09.10.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Igrači prijete bojkotom zbog smjene Bosnića: Oduzeli su nam sve za šta smo se borili
Skoro nevjerovatno zvuči vijest iz Švedske. Tamošnji reprezentativci zaprijetili su štrajkom nakon što je Košarkaška federacija Švedske smijenila Vedrana Bosnića s dužnosti selektora!

Desetak igrača pružilo je podršku bosanskohercegovačkom stručnjaku, a kapiten Aleksander Lindkvist (Alexander Lindqvist) izjavio je da reprezentativci neće nastupati.

Savladali Tursku

- Nećemo igrati. Ovo je ludo, došlo je niotkud. Mislim da je to greška, ovo je najbolji trener kojeg je Švedska ikad imala - rekao je Lindkvist o smjeni Bosnića.

Stupili smo u kontakt s trenerom iz Sarajeva, koji nam je potvrdio da se u švedskom taboru odvija prava drama nakon što je objavljeno da mu je Savez uručio otkaz.

- Ništa nije slutilo da bi se to moglo desiti. Kad sam dobio obavještenje o otkazu, nisu mi ponudili razlog. Bio sam u šoku. Izgradili smo novi sistem, napravili temelj sa mladim igračima u odsustvu najvećih zvijezda. Prošle godine smo i dva puta savladali reprezentaciju BiH.

Kruna je bila pobjeda nad Turskom u februaru. Stoga mi je još manje jasna ova smjena. Stvarno mi je žao, jer smo živjeli kao velika porodica - kaže Bosnić (42), koji je kao selektor na klupi proveo više od četiri godine.

O tome koliko su bili privrženi jedni drugima, govori ne samo stav igrača nego Bosnić ističe i to da su njegovi pomoćnici u stručnom štabu odmah dali ostavke.

Pehar sa Ženevom

- To je čudna stvar, pogotovo u Švedskoj, gdje baš i nisu skloni dramatici. Najteže mi je zbog mojih saradnika i igrača, jer smo imali sjajnu atmosferu i rezultate. Oduzeli su nam sve za šta smo se borili - ističe Vedran.

Od prošle sezone, Bosnić je uporedo s reprezentacijom Švedske vodio i ekipu Ženeve, s kojom je prije desetak dana osvojio Superkup Švicarske.

- Situacija je slična kao u Švedskoj, samo što se u Švicarskoj vrti više novca za strance. I kvalitet je solidan. Naš rival Friburg izbacio je tursku ekipu Sakarije u kvalifikacijama za Ligu prvaka FIBA. To je, zaista, senzacija i govori da švicarska košarka nije za potcijeniti - rekao je Bosnić, koji je sedam godina vodio švedsku ekipu Sedertalje i osvojio četiri titule prvaka.




Počeo u Bosni



Bosnić je igračku karijeru počeo u sarajevskoj Bosni. Nekadašnji plejmejker igrao je i za tuzlansku Slobodu te imao i dugačku inozemnu karijeru. Prati šta se dešava u bh. košarci. Kako kaže, veliki je navijač “Zmajeva”.

Ne bi imao ništa protiv toga da nekada u budućnosti bude u konkurenciji za selektora BiH, ali naglašava da je rano govoriti o tome.