Vijesti
Svijet
Tramp Turcima: Dajte snimke o Kašogiju ako uopće postoje
18.10.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Tramp Turcima: Dajte snimke o Kašogiju ako uopće postoje
Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da Sjedinjene Američke Države traže od Turske audio i videosnimke vezane za nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) ako uopće postoje.

Istovremeno, Tramp je Saudijsku Arabiju nazvao važnim saveznikom, istakavši da je ta zemlja značajan kupac američkog vojnog izvoza.

Turski zvaničnici tvrde da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok saudijski zvaničnici to negiraju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) izjavio je u srijedu da SAD veoma ozbiljno doživljavaju nestanak saudijskog novinara.

Nakon susreta s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), Pompeo je prenio da mu je Erdoan rekao da su Saudijci sarađivali u istrazi i da će razmijeniti informacije.

Pompeo je istakao da SAD i Saudijska Arabija imaju važne veze, uključujući suprotstavljanje Iranu. Međutim, kako je naveo, ako je neka država umiješana u aktivnost koja nije zakonita, to je neprihvatljivo.

Kašogi je nestao 2. oktobra, a posljednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Turski forenzički tim početkom sedmice je pretražio zgradu konzulata gdje je Kašogi posljednji put viđen i, kako su naveli, pronašli su više dokaza koji ukazuju da je novinar ubijen. CNN navodi da je njegovo tijelo raskomadano.