Vijesti
Politika
Blagodati kompenzacijske liste: S nekoliko stotina glasova se "uhljebili" u parlamente
23.10.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Blagodati kompenzacijske liste: S nekoliko stotina glasova se "uhljebili" u parlamente
Veliki broj zastupnika ući će u nove sazive državnog i entitetskih parlamenata BiH na osnovu kompenzacijskog mandata, iako su pojedini osvojili tek nešto više od 100 glasova.
Kompenzacijske liste sastavljaju stranke i prijavljuju ih kao i redovne liste Centralnoj izbornoj komisiji. Te liste služe za tzv. balansiranje shodno osvojenim glasovima stranaka u izbornim jedinicama. Drugim riječima, kompenzacijske liste se koriste tamo gdje se razaspu stranački glasovi po izbornim jedinicama, odnosno gdje određene političke partije koje su prešle izborni prag zbog nedovoljnog broja mandata u nekoj izbornoj jedinici ne dobiju redovni mandat.
Kompenzacijski mandati su isto tako osiguranje stranačkim pojedincima da će sigurno ući u parlamente, bez obzira na to koliko oni lično osvoje glasova. Na prethodnim izborima bilo je nekoliko takvih slučajeva.
Tako će u Parlament FBiH ući Amer Obradović iz Nezavisnog bloka iako je osvojio svega 182 glasa. Iz iste stranke i na isti način u parlament će ući Elmedin Voloder sa osvojena 904 glasa i Dženana Hodžić sa 362 glasa.
Iz Kantona 10 SDP-ov Ivan Boban će sa 199 glasova ući u Parlament FBiH.
U Parlament FBiH preko kompenzacijskog mandata ulaze i Dževad Adžem (DF) sa 1.797 glasova, Sanela Prašović-Gadžo sa 2.955 glasova, Šemsudin Kavazović (1.473), Munib Jusufović (369) iz SBB-a te Nasiha Pozder, Sanela Klarić, Amela Kuskunović, Želimir Bukarić i Mirsad Čamdžić iz Naše stranke, Kenela Zuko iz SDA, Ivan Musa, Delfa Dejanović i Mijo Krešić iz HDZ-a, Nedžad Šečić, Lana Prlić i Mira Grgić iz SDP-a, Adisa Hinović-Kokić, Salko Zildžić, Sako Bukvarević, Ismet Osmanović iz SDA i Safer Demirović iz PDA.
U NSRS zahvaljujući kompenzacijskom mandatu ulaze Aleksandar Fulurija iz NDP-a s osvojenih 605 glasova, Sonja Karadžić-Jovičević iz SDS-a sa 2.445 glasova, Dragan Galić iz PDP-a sa 1.101 glasom, Begija Smajić iz koalicije Zajedno za BiH sa 1.212 glasova te iz iste koalicije Mijo Perkunić sa samo 187 glasova.
Na isti način njima će se u NSRS pridružiti Nataša Stevanović iz NDP-a sa osvojenih 735 glasova, Gordana Vidović iz PDP-a sa 340 glasova i Marinko Dragišić iz Ujedinjene Srpske sa 721 glasom.
U državni parlament će preko kompenzacijskog mandata ući nekoliko dobro poznatih i iskusnih političara koji na osnovu broja glasova nisu dobili regularni mandat.
Kompenzacijski mandat za državni parlament je dobila Alma Čolo iz SDA (osvojila 6.147 glasova), SBB-ov kadar Damir Arnaut i Edita Đapo koji su osvojili 4.882 i 3.366, a preko kompenzacijskog mandata u državni parlament će i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, koji je svojio 5.922 glasa.
Halid Genjac, koji je u državnom parlamentu od 1996. godine, osvojio je 12.377 glasova, ali će ponovo u državni parlament preko kompenzacijskog mandata.
Preko kompenzacije će u državni parlament i SDP-ova Nada Mladina sa 6.138 glasova, Mirjana Lepić-Marinković sa 1.550 iz Naše stranke, kao i Nenad Stevandić sa SNSD-ove liste i Snježana Bursać-Novaković. Iz PDP-a će u državni parlament i Mira Pekić sa 2.984 glasa, Adil Osmanović (SDA) preko kompenzacije iz RS-a te iz Socijalističke partije Jakov Galić.