Vijesti
Politika
Članovi CIK-a na putu da prekrše Ustav FBiH, većina želi primijeniti popis iz 2013.
31.10.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Članovi CIK-a na putu da prekrše Ustav FBiH, većina želi primijeniti popis iz 2013.
Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH na današnjoj sjednici bili su složni da trebaju donijeti podzakonski akt kojim će biti regulisano popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.
CIK će podzakonski akt o tom pitanju donijeti tek nakon potvrde rezultata izbora. To bi trebalo biti već narednog mjeseca, s obzirom na to da je za 22. novembar zakazana konstituirajuća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.
Podzakonski akt se treba odnositi na to da li će biti prihvaćen nacrt odluke prema kojoj bi presuda u slučaju "Božo Ljubić" bila riješena na način da kod popunjavanja Doma naroda mandati budu raspodijeljeni uz princip da će iz svakog kantona biti delegirani najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.
Također, akt mora definirati i dilemu o tome na osnovu kojeg popisa stanovništva će biti vršeno provođenje izbornih rezultata, onog iz 1991. ili 2013. godine.
Kada se na sjednici govorilo o tome koji popis stanovništva će se primjenjivati, članovi CIK-a su iznijeli različita gledišta. Naime članovi Suad Arnautovic i Ahmet Šantić su za primjenu popisa iz 1991. godine, dok su Stjepan Mikić, Novak Božičković i Vlado Rogić, ali i Irena Hadžiabdić za popis iz 2013. Predsjednik CIK-a Branko Petrić je rekao da je on za opciju da se primjenjuje i popis iz 1991. i popis iz 2013. godine.
Podsjetimo, odredba Ustava FBiH glasi: "Konstitutivni narodi i grupa Ostali bit će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u FBiH. Kao Ustavni princip takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede".