Vijesti
Politika
SDA, HDZ i Stranka za BiH dogovorili koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu
05.11.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
SDA, HDZ i Stranka za BiH dogovorili koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona danas je ozvaničio koaliciju sa HDZ-om BiH i Strankom za Bosnu i Hercegovini u Skupštini ZDK gdje za sada imaju 15 zastupnika.
Na današnjoj konferenciji za novinare, nakon održanog sastanka predstavnika SDA i HDZ-a, obratio se predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević koji je kazao da su kao pobjednička stranka u ZDK danas pokrenuli prvi krug razgovora sa strankama s kojima mogu uspješno koaliciono djelovati.
"Razgovarali smo sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu koja se opredijelila da bude koalicioni partner sa SDA i sa HDZ-om ZDK koji je dobio tri zastupnička mjesta u Skupštini ZDK. Tema razgovora je bila dosadašnja saradnja i konstatovali smo da smo uspjeli stabilizovati političku situaciju u ZDK. Zajedno s HDZ-om i SBiH imamo 15 zastupnika i nastavit ćemo razgovore i s drugim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Skupštini kantona", kazao je Galijašević.
Dodao je da će poštovati Ustav FBiH i ZDK u raspodjeli pozicija u Vladi ZDK te da će klub Hrvata dobiti dvije pozicije koje ih sljeduju. Za sada nije odlučeno konkretno na koje pozicije će doći HDZ. Također, istakao je kako koalicije s više od tri stranke ne funkcionišu dobro i da je veoma teško održati mir.
"Do sada smo imali tri koaliciona partnera i to nije bilo lako održati. Ostali smo na nogama, bili smo stabilni, ispunili smo većinu programskih zadataka i bili smo poželjan partner Sindikatu i privrednicima. Ne želimo koaliciju više od četiri stranke. Smatramo da je optimalno imati tri stranke u koaliciji, a oni koji govore suprotno, tu se radi o usitnjenosti interesa. Pet ili više stranka, ili čak i deset, je priča koja nema sretan kraj, nefunkcionalno je i svi moraju biti svjesni društvene i druge odgovornosti", dodao je Galijašević.
U nastavku obraćanja Galijašević je naglasio da imaju koncept i program te da je samo to vodilja u formiranju koalicije i većine u Skupštini ZDK.
"Danas smo imali uspješne razgovore, nećemo blokovski učestvovati u razgovorima sa strankama. Razgovarali smo s HDZ-om i SBiH, a naredni razgovori će biti ponuđeni SDP-u, DF-u, SBB-u i A-SDA", zaključio je Galijašević.
Na kraju razgovora je istakao kako je izjava predsjednika SDP-a ZDK Senaida Begića o preuzimanju vlasti u kantonu, ako SDA to ne uspije uraditi, demokratska i civilizovana te da na taj način trebaju razgovarati sve političke stranke.