Vijesti
Sport
Sarajevo pobjedom u gradskom derbiju učvrstilo lidersku poziciju, prava drama na dnu
05.11.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Sarajevo pobjedom u gradskom derbiju učvrstilo lidersku poziciju, prava drama na dnu
Ekipa Sarajeva ostvarila je izuzetno važnu pobjedu u 117. ligaškom vječitom derbiju protiv Željezničara rezultatom 2:1, čime je na najbolji mogući način iskoristila pobjedu Zvijezde 09 protiv Zrinjskog i trenutno su prvi favoriti za osvajanje titule prvaka.
U šest susreta 16. kola postignuto je 11 pogodaka, a najviše ih je bilo na gradskom derbiju između Sarajeva i Željezničara i na Tušnju gdje je Tuzla City sa 2:1 bila bolja od GOŠK-a.
Izuzetno važnu pobjedu upisala je ekipa Čelika koja je na Bilinom Polju s minimalnih 1:0 bila bolja od Radnika. Pogodak vrijedan tri boda postigao je Šefko Okić u 21. minuti, a za razliku od meča protiv Širokog Brijega, crno-crveni su u finišu meča imali puno više koncentracije i uspjeli su sačuvati svoju mrežu.
Domaću pobjedu upisala je i ekipa Zvijezde 09 koja je nastavila fantastične rezultate od kada je na klupu ovog kluba stigao Darko Nestorović, a oni su nakon pobjede protiv Željezničara na Grbavici pobijedili aktuelnog prvaka Zrinjski na domaćem terenu u Ugljeviku.
Slično kao i protiv Plavih, Zvijezda je tokom svih 90 minuta igrala veoma disciplinovano, čuvali su "nulu", a do pobjede su stigli u finišu meča kada je centaršut Huseinbašića u pogodak pretvorio Mahmutović.
Važna tri boda osvojila je i ekipa Slobode koja je kao gost porazila Krupu, a ekipa Zlatana Nalića do trijumfa je stigla s igračem manje jer je Vukliš u 54. minuti dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Sloboda je nakon crvenog kartona zatvorila sve prilaze svom golu, Tuzlaci su igrali maksimalno oprezno, a onda u 77. minuti dolazi nagrada u vidu pogotka Barabana za veliko slavlje i pobjedu gostujućih igrača.
Pobjedu u finišu meča ostvarila je i ekipa Tuzla Cityja protiv GOŠK-a. Nakon prvih 45 minuta nije bilo pogodaka, a onda Murga u 52. minuti donosi prednost domaćoj ekipi. Kulović u 73. minuti s bijele tačke pogađa za 1:1, a nogometaši Slobodana Starčevića do pobjede i tri boda dolaze u 84. minuti kada Kostić pogađa za konačnih 2:1.
U posljednjem meču subotnjeg programa, na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase snage su odmjerili sarajevski rivali Sarajevo i Željezničar, a pobjedu je odnijela ekipa Husrefa Musemića koja je na najbolji mogući način iskoristila kiks Zrinjskog i dodatno se učvrstila na prvoj poziciji.
Sarajevo je u vodstvo stiglo u 16. minuti kada Ahmetović postiže pogodak za 1:0, da bi na drugoj strani Željezničar poravnao preko Krpića koji je uspješno realizovao kazneni udarac koji je izborio najbolji nogometaš Plavih na ovom derbiju Mladen Veselinović. Ključni trenutak meča dogodio se u 25. minuti kada sudija Irfan Peljto u samo tri minute pokazuje dva žuta kartona Bakraču, ostavlja Željezničar s igračem manje, što je Bordo tim brzo iskoristio i drugim pogotkom Ahmetovića stižu do novog vodstva, kasnije će se ispostaviti i pobjede.
U posljednjem susretu 16. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine Široki Brijeg je na Pecari dočekao Mladost, a susret je završen podjelom bodova rezultatom 1:1. Mladost je nakon kontranapada u 27. minuti došla do pogotka kada je Atajić pogodio za vodstvo gostiju, Široki Brijeg je promašio penal u 33. minuti kada Čabrajin udarac brani Velić, ali je golman gostiju kapitulirao u 70. minuti kada ga je matirao Franjić za konačnih 1:1.
Najviše gledatelja očekivano je bilo na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase na kojem se okupilo blizu 10.000 navijača Sarajeva i Željezničara, što će svakako "izvući" još jedno kolo sa sramnom posjetom, jer je na preostalih pet utakmica ukupnu bilo 3.200 gledatelja.
Nakon 16. odigranih utakmica, prvi strijelac Premijer lige BiH je još uvijek Nemanja Bilbija koji je postigao 12 pogodaka, jedan više od Sulejmana Krpića, dok se na treću poziciju s dva pogotka u derbiju popeo Mersudin Ahmetović koji sada ima osam pogodaka.