Vijesti
Svijet
Izbori za Kongres SAD, referendum o Trampu!
06.11.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Izbori za Kongres SAD, referendum o Trampu!
Biraju se novi saziv Predstavničkog doma i trećina senatora
Amerikanci danas biraju zastupnike u Predstavničkom domu Kongresa, kao i trećinu senatskih mjesta. Ovi izbori ocijenjeni su kao referendum o predsjedniku Donaldu Trampu (Trump), čiji je stepen odobravanja trenutno 40 posto.

Promjena pristupa

Prema anketi koju je proveo „ABC/Washington Post“, demokrati bi mogli pobijediti na današnjim izborima za Kongres SAD s odnosom 52 prema 44 posto, a slična predviđanja iznosi i anketa „NBC/Wall Street Journal“.

U donjem domu Kongresa, koji broji ukupno 435 članova, prevlast trenutno imaju republikanci, mada ne nadmoćnu - 235 prema 193 demokrata. Članovi Predstavničkog doma biraju se na svake dvije godine.

Senatora ima stotinu, po dva za svaku saveznu državu, bez obzira na njenu veličinu i broj stanovnika. Oni imaju mandat od šest godina, ali je sistem uređen tako da se na svakim ovakvim izborima bira trećina senatora. U aktuelnom sazivu Senata republikanci imaju 51 senatora, a demokrati 47.

Prema anketi koju je proveo „ABC/Washington Post“, demokrati bi mogli pobijediti s odnosom 52 prema 44 posto. Anketa „NBC/Wall Street Journal“ kaže da će demokrati odnijeti 55 posto glasova, dok će republikanci osvojiti 43 posto.

Ako prevlast pripadne demokratima, to bi, kako za objašnjavaju diplomatski izvori, otežalo poziciju predsjednika Trampa i primoralo ga da mijenja pristup, dok bi, u suprotnom, ako sve ostane kao što je sada, Demokratskoj stranci predstojala ozbiljna unutarstranačka debata.

Trampova imigrantska politika bila bi u slučaju pobjede demokrata podvrgnuta detaljnom ispitivanju, a demokrati ne bi propustili ni priliku da pokrenu novu istragu u vezi s optužbama da je Rusija imala važnu ulogu u Trampovoj predsjedničkoj kampanji.

Ništa od toga ne bi promijenilo pravac kojim se kreće Trampova vanjska politika, ali stvari bi postale složenije i Trampu bi bilo potrebno više vremena da provodi svoje odluke, ocjenjuje DW.

Obamina reforma

Vanjska politika koju oblikuje predsjednik, mada je Kongres mora potvrditi, nije bila presudno pitanje u kampanji.

Kongres ima mnogo više utjecaja na unutrašnju politiku, pa bi, naprimer, eventualna dominacija demokrata ugasila nade republikanaca da će eliminirati zdravstvenu reformu bivšeg predsjednika Baraka Obame (Barack).

Teško do većine u Senatu

Demokrati moraju republikancima „oteti“ 25 mandata da bi preuzeli većinu u Predstavničkom domu. Sudeći prema rezultatima anketa, to je za njih vrlo izvedivo. S druge strane, demokrati sutra brane 26 senatskih mjesta, dok republikanci brane samo devet. Zbog toga nije vjerovatno da će preuzeti većinu u Senatu.