Vijesti
Svijet
Makron zaobišao samit Trampa i Putina
07.11.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Makron zaobišao samit Trampa i Putina
Najavljeni samit predsjednika SAD i Rusije Donalda Trampa (Donald Trump) i Vladimira Putina koji se trebao održati 11. novembra u Parizu najvjerovatnije se neće dogoditi, jer domaćini ne žele da to zasjeni svečanost povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Prema izvorima moskovskog dnevnika “Komersant”, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je bio protiv toga pa je to razlog što će se Putin i Tramp sresti samo nakratko.

Neosporno je da bi samit Putina i Trampa bio glavni događaj i novinare bi više zanimalo šta su rekli jedan drugome predsjednici dvaju najmoćnijih država, nego podsjećanje na slavnu historiju.

To što Makron, domaćin svečanosti u Parizu, nije želio biti u drugom planu, mora se razumjeti. Ali, i drugi međunarodni skupovi imaju isti problem, pa domaćini nisu bili protiv razgovora Putina i Trampa, jer od njihovih zemalja zavisi mnogo toga, pa i svjetska stabilnost.

Putin i Tramp bi, tako, trebali razgovarati na samitu G-20 u Buenos Airesu. Pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov kazao je da se u Kremlju nadaju da će razgovori biti temeljni.