Vijesti
Svijet
Ukinuta zabrana održavanja nacionalističkog marša u Varšavi
09.11.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Ukinuta zabrana održavanja nacionalističkog marša u Varšavi
Sud u Poljskoj ukinuo je zabranu nacionalističkog marša u Varšavi povodom obilježavanja 100 godina nezavisnosti Poljske.
"Mi smo pobjednici", saopćili su organizatori godišnjeg skupa, koji je postao magnet za desničare. Posljednjih godina na ovom skupu česti su slučajevi nasilja.
Odluka suda uslijedila je nakon što je gradonačelnik Varšave Hana Gronkijevič-Valc zabranila skup, rekavši da je grad sasvim dovoljno propatio od "agresivnog nacionalizma".
Nakon zabrane, predsjednik Poljske Andržej Duda obećao je da će marš biti zvanično organizovan.
On je upozorio da će policija reagovati protiv svakoga ko bude nosio uvredljive transparente, kao što su oni viđeni prošle godine, prenio je BBC.
Iako je ovaj godišnji skup popularan među hiljadama običnih, patriotrskih Poljaka, uključujući pristalice vladajuće Partije pravde i razvoja, on se djelimično održava u organizaciji desničarskog Nacionalnog radikalnog kampa (ONR).
Na ranijim skupovima pojavljivali su se transparenti sa natpisom "Poljska za Poljake-Poljaci za Poljsku", paljene su dimne bombe, a čule su se i rasističke i antisemitske parole.
Neki od demonstranata bili su desničarski agitatori iz drugih zemalja, kao što su Britanija i Italija.