Vijesti
Politika
Počeo sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a, partneri na državnom nivou
12.11.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Počeo sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a, partneri na državnom nivou
U Istočnom Sarajevu u 12 sati je počeo službeni sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a o aktuelnim političkim pitanjima, a prije svega o formiranju koalicije na državnom nivou.
Delegacije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske predvode predsjednici stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović. U delegaciji HDZ-a su i Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto, a uz Dodika su, kao delegacija SNSD-a, između ostalih Željka Cvijanović i Nebojša Radmanović.
Očekuje se da glavna tema razgovora bude dogovor o saradnji te dvije stranke na državnom nivou, koje bi trebale činiti vlast u predstojećem mandatu.
SNSD i HDZ će za vlast trebati i bošnjačkog partnera, a da li će to biti SDA, koja je osvojila najviše glasova, ili stranke koje u određenim kantonima pokušavaju formirati vlast bez SDA ostaje da se vidi.
Ipak, izvjesno je da za većinu na državnom nivou SNSD, HDZ i SDA imaju gotovo sve spremno te bi im u slučaju dogovora bio potreban samo jedan zastupnik, računajući i Obrena Petrovića koji je poručio da će sarađivati sa SNSD-om u državnom parlamentu.
Nakon sastanka će biti organizirana press konferencija, kada će biti saopćeno više informacija o detaljima razgovora.