Vijesti
Politika
Karajbić: Ne pretendujemo da budemo ni vlast, ni opozicija, važno je da zajednički nastupamo
28.11.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Karajbić: Ne pretendujemo da budemo ni vlast, ni opozicija, važno je da zajednički nastupamo
Novoizabrani predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić (SDP) za Klix.ba je govorio o konstituiranju tog doma, postupcima zastupnika iz SDA i HDZ-a koji su napustili sjednicu te narednim koracima u procesu formiranja većine i vlasti u FBiH.
Jedan od zastupničkih klubova ili više njih mogu predložiti izbor rukovodstva doma. Tri kluba su jučer predložila da se bira predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a većina od 52 zastupnika je jednoglasno izabrala Elvira Karajbića.
S obzirom na to da nije bilo kandidata za dopredsjedavajuće, sjednica je prekinuta.
"SDA i HDZ su jučerašnjim postupkom, odnosno napuštanjem sjednice, iskazali svoj politički stav, imaju pravo na to", kazao je na početku razgovora.
Karajbića smo pitali da li SDA i HDZ na neki način mogu osporiti njegov izbor.
"Volja vladajuće većine se poštuje svugdje u svijetu. Postoje institucije koje na kraju mogu dati svoj sud cijelog postupka. To je njihovo pravo da pokrenu to pitanje ako smatraju da treba", poručio je Karajbić.
Zastupnički dom je jučer pokazao da ima većinu bez HDZ-a i SDA. Ipak, to je samo prvo poluvrijeme, jer za potpunu vlast u FBiH potrebna je većina i u Domu naroda te pozicija predsjednika i potredsjednika FBiH.
"Jučer se pokazalo da Bh. blok, SDP, DF i Naša stranka, ne prihvata bošnjački, hrvatski ili srpski blok. Mi želimo šire formiranje Bh. bloka. Teško je sada govoriti ko će biti vlast i većina, a ko opozicija, jer još nemamo odluku CIK-a o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH. Za potpunu vlast treba većina u oba doma. Mi ne pretendujemo da budemo ni vlast ni opozicija, možemo biti i vlast i opozicija, ali je bitno da zajednički nastupamo. Bh. blok je nešto oko čega se trebaju okupljati politički subjekti, a ne da nas dijele na blokove po nacionalnoj osnovi", kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
Odnos Vlade FBiH i bivšeg saziva Parlamenta u prethodnom mandatu je dosta otežavao procese, zakoni su sporo dolazili ili su stavljani na dnevni red pa je ostalo dosta zakona koji nisu ni razmatrani, a koji su važni za građane.
"Vlada FBiH treba uputiti određene zakone. Jedan dio zakona koji već postoje u Parlamentu se može staviti na dnevni red. Mi prvo moramo nastaviti konstituirajuću sjednicu. To će nam biti prvi korak. Parlament FBiH generalno treba na dnevni red da stavlja one zakone koje Vlada bude utvrđivala u skladu s rokovima predviđenim poslovnicima. Vlada i Parlament ne smiju biti kočnica jedni drugima", istakao je.
Karajbića smo pitali da li je moguće formirati vlast i većine bez HDZ-a, na šta je kazao da je u Zastupničkom domu to moguće, dok je u Domu naroda to teško, odnosno da sve zavisi od izbora delegata iz kantonalnih skupština.
"Ukoliko HDZ bude imao 12 i više delegata u Domu naroda, onda su nezaobilazni u vlasti, jer ne postoji trećina iz hrvatskog naroda koja može predložiti predsjednika i potpredsjednike u FBiH, a to je prvi korak ka konstituiranju vlasti", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Elvir Karajbić.