Vijesti
Sport
Intenzivne aktivnosti Hokejaškog saveza BiH za EYOF, Happy Hockey Days i Svjetsko prvenstvo
07.12.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Intenzivne aktivnosti Hokejaškog saveza BiH za EYOF, Happy Hockey Days i Svjetsko prvenstvo
Hokejaški savez BiH, krovni savez hokeja na ledu na nivou Bosne i Hercegovine, planira u narednom periodu brojne aktivnosti.
Od 9. do 16. februara 2019. godine se održava Evropski zimski omladinski olimpijski festival (EYOF 2019.), čiji su domaćini gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo. Hokejaški savez BIH je direktno uključen u kompletnu organizaciju hokejaškog turnira 6. nacija, a učesnici su hokejaši iz Rusije, Bjelorusije, Češke, Slovačke, Finske i Švicarske. Pripreme su odavno u toku, a Hokejaški savez BiH je spreman, kako kadrovski, tako i logistički, da ovaj veliki organizacijski izazov realizira na najkvalitetniji mogući način, istakao je predsjednik saveza Adnan Korić.
Uporedo se radi i na organizaciji zvaničnog testnog turnira u hokeju na ledu, koji će biti održan prije EYOF-a, u olimpijskoj dvorani Zetra. Naime, od 1. do 3. februara 2019. godine biće održan i tradicionalni turnir u hokeju na ledu, deveti po redu, pod nazivom "Happy Hockey Days" i to za kategorije mladih U-8, U-10 i U-14.
Turnir selekcija U14, će biti zvanična, službena organizacijska provjera pred EYOF. Na turniru kategorije U14 će se takmičiti slijedeće ekipe: Jesenica iz Slovenije, MAC Budapest iz Mađarske, Mladost iz Hrvatske i ekipa domaćina Vukovi Sarajevo iz Bosne i Hercegovine. Takmičenje će se odvijati po svim zvanicnim pravilima EYOF-a odnosno IIHF-a (Svjetska hokejaška federacija).
U kategorijama U8 i U10 se očekuje učešće više od deset klubova iz regije: Crvena Zvezda, Partizan, Mladost, MAC Budapest, Jesenice, Bled , NS Stars, Vojvodina, Spartak i drugi. Od bosanskohercegovačkih hokejaških klubova za sada su učešće potvrdila tri kluba iz Sarajeva: Hokejaški klub Vukovi, Hokejaški klub Medvjedi i Ženski hokejaški klub Lavice. Ovaj popularni regionalni turnir za djecu će, u svom devetom izdanju, imati pravu svečanu olimpijsku atmosferu.
Kada je u pitanju hokejaška seniorska reprezentacija, uveliko traju pripreme našeg odabranog tima za nastup na svjetskom prvenstvu treće kvalifikacijske divizije, koje će se održati od 31. marta do 6.aprila 2019. godine u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).
Hokejaški savez BiH je sklopio ugovor sa Hokejaškim klubom Vukovi u čijem je vlasništvu novo klizalište na otvorenoj pisti Zetre, pa naši reprezentativci imaju sjajne uslove, za razliku od prethodnih godina, za pripremu za svjetsko prvenstvo.