Vijesti
Društvo i ekonomija
Džubur: Vlada FBiH nastavlja slabiti naš agrar, poticaji manji od dopuštenog
04.01.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
Džubur: Vlada FBiH nastavlja slabiti naš agrar, poticaji manji od dopuštenog
Vlada Federacije BiH je u budžetu za 2019. godinu predvidjela sredstava za poticaje poljoprivrednicima manje nego je zakonski minimum. Takav prijedlog je šokirao poljoprivrednike, a dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru i zastupnik DF-a u Federalnom parlamentu smatra da će on napraviti mnogo lošega te pripomoći novim odlascima ljudi iz naše zemlje.
Ahmed Džubur, zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kaže kako prema Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH visina novčanih sredstava za poljoprivredu treba iznositi od tri do šest posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji.
"Vlada je u budžetu za 2019. godinu planirala iznos sredstava za poticaje u poljoprivredi od oko 68 miliona maraka, tek malo više od 2,8 posto čime je ignorisala ovu zakonodavnu obavezu. Radi se o iznosu koji je šokirao poljoprivredne proizvođače i sve one koji budućnost vezuju za agrar i ruralni razvoj. Poljoprivrednici su opravdano ogorčeni ovakvim pristupom Vlade i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva budući da će uskraćivanje odgovarajućih poticajnih sredstava za poljoprivrednike dodatno oslabiti ovu populaciju stanovništva koja je od krucijalne važnosti za bosanskohercegovačko društvo", kaže Džubur.
Dodaje kako smo svjedoci da je zbog nedovoljne finansijske i institucionalne podrške poljoprivredna proizvodnja i prerađivačka industrija dovedena u nezavidan položaj.
Sve su učestaliji slučajevi da zbog nepostojanja normalnog ambijenta za bavljenje poljoprivredom brojni individualni poljoprivredni proizvođači i firme odustaju od ove djelatnosti. Strategijom razvoja poljoprivrede u periodu 2015.-2019. godina predviđeno je da poticajna sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj iznose po 130 miliona KM za 2018. i 2019. godinu. Očito je da Vlada koja je na odlasku niti je implementirala u prethodnoj godini niti je planirala da u 2019. godini učini Zakonom predviđene korake na stabiliziranju agrara", navodi naš sagovornik.
Predviđeni budžet za poticajna sredstva od 68 miliona maraka podrazumijeva nastavak agonije agrara Federacije BiH i izgledni odlazak iz Federacije BiH značajnog broja onih kojima je uskraćeno pravo na adekvatnu podršku od Vlade.
"Iznos poticajnih sredstava u državama okruženja je višestruko veći. Umjesto da povećanim izdvajanjima za poticaje agraru osnaži domaću poljoprivredu, Vlada je ovakvim odnosom prema agraru saučesnik u egzistencijalnom egzodusu poljoprivrednika iz Federacije koji će nedvojbeno sreću potražiti u uređenijim agrarnim državama. Mogućnost olakšanog zasnivanja radnog odnosa u Njemačkoj od 2020. godine za stanovnike BiH će značajan broj ogorčenih poljoprivrednika Federacije otjerati iz vlastite države", dodaje profesor Ahmed Džubur.
Osim nemoralno niskih poticajnih sredstava za agrar, dodaje zastupnik DF-a, poseban problem predstavlja neprimjerena raspodjela poticajnih sredstava koja favorizuje neke grane agrara (npr. mljekarstvo) dok su druge, prvenstveno iz domene biljne proizvodnje, dodatno zanemarene i oslabljene.
"Iz ovih i brojnih drugih nenavedenih razloga apelujem na resorno Ministarstvo poljoprivrede i Vladu Federacije da redefinišu ovakav iznenađujući prijedlog "podrške" poljoprivredi i ruralnom razvoju Federacije BiH. Eventualno usvajanje ovakvog prijedloga će biti razlogom masovnih protesta, blokada institucija, saobraćajnica i, što je najgore, nepovratnog egzodusa iz BiH ogorčenih poljoprivrednika. Ja ću se u svojstvu federalnog poslanika energično zalagati za potpuno drugačiji pristup podršci agraru od Vlade Federacije, budući da je posljednjih osam godina lijanovićevske agrarne ere i postlijalovićevskog "stabilizirajućeg" perioda nepovratno unazadio agrar Federacije BiH", zaključuje Ahmed Džubur.