Vijesti
Politika
Predstavljena nova tijesna većina u Skupštini BPK koju predvodi SDA
14.01.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
Predstavljena nova tijesna većina u Skupštini BPK koju predvodi SDA
Vanredna sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona zakazana na zahtjev 13 poslanika okupljenih oko stranaka koje predvodi SDA (LS, SBIH, Denis Kulović i Sejad Tatarin) pokazala je danas novu, iako tijesnu skupštinsku većinu.
Ako je u proteklih nekoliko dana i bilo dilema u vezi sa zastupnikom Goraždanske priče Sejada Tatarina i njegovog napuštanja Građanskog bloka, vanredna sjednica je pokazala da je Tatarin uz novu skupštinsku većinu koju predvodi SDA.
Zajedno s novim koalicionim partnerima Tatarin je glasao za smjenu članova Komisije za izbor i imenovanje te Komisije za budžet i finansije koji su imenovani na drugoj vanrednoj sjednici od Građanskog bloka.
On je u izjavi medijima kazao da je više razloga zbog kojih je napustio Građanski blok i odlučio podržati većinu koju sada i zvanično čine SDA, LS i SBiH. Kao jedan od njih naveo je i nemogućnost Građanskog bloka da se jasno odredi u pogledu mandatara vlade.
"Bilo je rečeno da će to biti Emir Frašto, ali kada je postalo jasno da on to neće, ja sam odlučio da budem u novoj većini iz nekog revolta. Vidjet ćemo šta će biti, dogovarat ćemo se, ali još uvijek se ništa ne zna", izjavio je Sejad Tatarin, zastupnik Goraždanske priče.
U Građanskom bloku ističu da im je potpuno jasno šta se desilo.
"Jasno je svima da je transakcija Tatarin uspjela i ova sjednica je bila samo u svrhu pokazivanja nove skupštinske većine. Ali još ništa nije gotovo", izjavila je Edita Velić, zastupnica DF-a u Skupštini BPK.
Aida Obuća, poslanica SDA koju je 13 zastupnika nove većine ovlastilo da predsjedava vanrednom sjendicom i potpisuje sve akte ističe kako zastupnici nisu imali posebnih primjedbi.
"Oni nisu imali nikakve primjedbe, nego im je glavna primjedba kako to da SDA ima 13 poslanika, a nema 12", ističe Obuća.
I nakon vanredne sjendice potpuno je jasno da tijesna većina od 13 poslanika ne grantuje i stabilnu većinu i završetak implementacije izbornih rezultata u smislu imenovanja skupštinskog rukovodstva i novog saziva kantonalne vlade. To praktično znači da proces prelaska iz jednog u drugi blok nije završen.