Vijesti
Politika
Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH biraju rukovodstvo, očekuje se i usvajanje budžeta
20.02.2019. 12:00
Izvor: klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH biraju rukovodstvo, očekuje se i usvajanje budžeta
Novizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine započeli su konstituirajuću sjednicu nakon koje će napokon biti kompletirana zakonodavna vlast u entitetu Federacija BiH.
Federalni parlamentarci danas bi trebalo da se zjasne o 11 tačaka dnevnog reda među kojima je i budžet Federacije BiH za 2019. godinu.
Budžet, kao i prateći akt, zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o budžetima.
Usvajanjem ovih akata entitet Federacija BiH izaći će iz finansijske krize u kojoj se nalazi od 1. februara 2019. godine, a koja je rezultat neusvajanja budžeta.
Predložene su i odluke o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje, za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti. Delegati bi danas također trebalo da izaberu predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.
SDA će za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH predložiti Aljošu Čamparu, dok će SDP BiH za drugog zamjenika predložiti delegata Žarka Vujovića. Čampara se izjašnjava kao pripadnik bošnjačkog, a Vujović kao pripadnik srpskog naroda. To znači da će za predsjedavajućeg Doma naroda Federalnog parlamenta biti izabran delegat iz reda hrvatskog naroda, a kojeg će "dati" HDZ BiH.
Federacija BiH danas će delegirati i delegate iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
S obzirom na to da je Narodna skupština RS-a ranije izabrala delegate iz reda srpskog naroda nakon današnjeg izbora u Federalnom parlamentu bit će otvoren put i za konstituisanje državnog Doma naroda.
Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice naći će se Izbor privremenih radnih tijela Doma naroda Parlamenta FBiH, Izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije, davanje zakletve, izbor predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta FBiH i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.