Vijesti
Sport
Vedran Bosnić nakon turnira u Kini: Selektor otkrio ko bi mogao biti novi lider "Zmajeva"
12.08.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Vedran Bosnić nakon turnira u Kini: Selektor otkrio ko bi mogao biti novi lider "Zmajeva"
Osam pobjeda, jedan poraz, omjer je košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je u značajno podmlađenom sastavu nastupila na turneji u Kini.

Selektor “Zmajeva” Vedran Bosnić okupio je dvadesetak igrača krajem prošlog mjeseca u Sarajevu.

Dobro iskustvo

Uslijedio je period žestokog rada u našeg glavnom gradu, kao uvertira za ono glavno, a to je bio odlazak u Aziju, gdje je u 12 dana naša selekcija odigrala devet utakmica protiv tri rivala (B-reprezentacija Kine te po jedna selekcija iz Italije i Sjedinjenih Američkih Država).

- Ovo je bilo dobro iskustvo za momke. Iza nas je skoro mjesec provedenih zajedno, uključujući napornu turneju s tri turnira i devet odigranih utakmica u veoma kratkom periodu. To je dragocjeno iskustvo i ulog za budućnost. Pobjede u ovom periodu su samo bonus.

Reprezentacija mora brinuti o svakom igraču koji ima potencijal i želju da bude dio nje. Mi nismo Španija, Grčka ili Francuska, koje imaju deset puta veći fond igrača i bolje uvjete za stvaranje novih reprezentativaca. Zato mi je izuzetno drago to što smo imali projekt „Kina“ ovog ljeta - kaže Bosnić za naš list.

Ma kako “šaren” bio naš sastav, jednako kao i preostala tri rivala, činjenica da je u devet nastupa upisano osam pobjeda govori da određeni igrački potencijal i kvalitet definitivno postoji.

Za razliku od pripremnog perioda i same turneje tokom kojih Bosnić nije želio komentirati individualni učinak, selektor je sada bio mnogo konkretniji, govoreći o igračima koji su dobili priliku da pokažu svoje mogućnosti ovog ljeta.

- Zadovoljan sam zalaganjem i ponašanjem svih igrača koji su bili dio programa. Pokazali su veliku želju za nadmetanjem i visoki timski duh. Individualno, Amar Gegićje pokazao da može biti lider i bio je najstandardniji naš igrač.

Sani Čampara, Samir Šehić i Emir Ahmedović pokazali su da imaju potencijal za još veći napredak - govori Bosnić.

Gegić: Ostavio odličan utisak - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Gegić: Ostavio odličan utisak Foto: (KSBiH)
Selektor je izrazio žaljenje zbog povrede mladog Rijada Avdića.

- Želim mu što brži oporavak, imao je veoma dobru utakmicu prije povrede - rekao je Bosnić.

Tri mjesta

U jeku turneje u Kini obavljen je žrijeb kvalifikacijskih grupa za Evropsko prvenstvo 2021. godine koji nije bio previše dobar za nas.

Grčka, Latvija i Bugarska nisu rivali protiv kojih naš sastav, bez svojih NBA igrača, može biti siguran da će zauzeti jedno od prva tri mjesta koja vode na završnicu Eurobasketa.

- Grupa je izuzetno teška, nije nas žrijeb mazio. Međutim, to ne mijenja naš cilj. Ovdje nema slabih reprezentacija, a nadmetanje s ekipama koje su relativno bolje rangirane od nas daje nam svima veliku motivaciju i želju za velikom borbom. Cilj je Evropsko prvenstvo i zato idemo samo jako do ostvarenja cilja - rekao je Bosnić.

Iznenadili Kamenjaš i Kamerić

Izdvojio je Bosnić i dvojicu 19-godišnjih košarkaša za koje kaže da su ugodno iznenadili tokom boravka u reprezentaciji u proteklih mjesec.

- Najprijatnije iznenađenje su mladi Abdulah Kamerić i Kenan Kamenjaš. Veoma je važno da ovi mladi košarkaši igraju bitne uloge u svojim klubovima i nastave razvoj - kaže selektor.

Kamenjaš je centar sarajevskog Sparsa, dok je bek Kamerić tri godine bio u omladinskim kategorijama njemačke Albe iz Berlina.

Kamerić bi u narednoj sezoni trebao igrati za seniorsku ekipu Bernaua u njemačkoj Pro B ligi.

Spars, Bajern, Partizan...

Gegić (21) s visinom od dva metra igra na poziciji plejmejkera kojeg krase izvanredne atletske sposobnosti. Karijeru je počeo u sarajevskom Sparsu.

Od 2016. do 2018. bio je član njemačkog Bajerna iz Minhena, dok je prošlu sezonu proveo u beogradskom Partizanu, s kojim je osvojio Kup Srbije. U narednoj sezoni trebao bi igrati u novom klubu, jer je objavio da napušta redove Partizana.