Vijesti
Društvo i ekonomija
Okrugli sto AmCham BiH o digitalnoj transformaciji
10.12.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Okrugli sto AmCham BiH o digitalnoj transformaciji
Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) organizovala je u Sarajevu okrugli sto o temi "Digitalna transformacija" koji je zamišljen je kao početak dijaloga o digitalizaciji koji bi se trebao realizovati u budućnosti, kako kroz komitet za bankarstvo i finansije tako i kroz ostale komitete komore.
Predsjednica komiteta za bankarstvo i financije Američke trgovačke komore u BiH Alma Kratovac izjavila je da su, shodno kontinuiranim zagovaračkim aktivnostima koje komora sprovodi kroz svoje komitete, prepoznali važnost organizovanja okruglog stola Digitalna transformacija BiH sa željom da započnemo dijalog kako bismo kreirali uspješnu sinergiju između privatnog i javnog sektora sve sa ciljem unaprijeđenja poslovne klime u BiH u smjeru digitalizacije kako u finansijskom sektoru, tako i u IKT sektoru.
Učesnici okruglog stola bili su regulatori i predstavnici vlasti koji su imali priliku čuti prepreke za digitalizaciju poslovanja i ostvarivanje napretka u digitalnoj transformaciji koje ističu članice kompanije Američke trgovačke komore u BiH. Neke od tema koje su razmatrali govornici bile su i finansijske inovacije digitalne transformacije, zaštita ličnih podataka u kontekstu digitalne transformacije, digitalni potpis i njegova primjena, te pravni okvir digitalizacije.
Na okruglom stolu pomenut je digitalni potpis na koji se jako dugo čeka da zaživi u praksi, kao i da mnoge članice AmCham BiH čekaju na usvajanje podzakonskih akata i zakona kako bi implementacija digitalnog potpisa počela, jer on sa sobom nosi mnoge benefite i uštede.
Naglašeno je da će tema usvajanja digitalnog potpisa aktivnije biti tretirana i kroz komitet za bankarstvo i finansije kao i kroz IKT komitet komore, saopćeno je iz AmCham BiH.