Vesti
Društvo i ekonomija
Upropastili firmu zbog „burazerskog“ kredita
01.07.2012. 14:00
Izvor: blic
Upropastili firmu zbog „burazerskog“ kredita
Neprofesionalnim potezima Dušana Antonića, prvog čoveka Agrobanke, firma „Vetroprom“ iz Subotice oterana je u stečaj jer je morala da pokriva tuđe dugove. Naime, imovinom „Vetroproma“, i to iza leđa većinskog vlasnika Petra Glavaškog, garantovana je pozajmica od 400 miliona dinara, koju je ta banka odobrila firmi „Mala Bosna“, čiji je vlasnik Peđa Mališanović, o kome je „Blic“ pisao kometarišući „burazerske“ odnose u Agrobanci.
Posle propalog posla firme „Mala Bosna“, za koji je „Vetroprom“ bio garant, ovo preduzeće je u maju proglasilo stečaj. Petar Glavaški kaže za „Blic“ da on, kao većinski akcionar „Vetroproma“, nije ništa znao o toj garanciji. To je shvatio tek kada cele 2010. godine toj firmi banke nisu htele da odobre kredit.

- Stalno smo odbijani, uz objašnjenje da je firma prezadužena i da ne mogu ništa da urade. U novembru 2010. smo dobili izveštaj Kreditnnog biroa u kojem stoji da smo upisani kao garant kredita za „Malu Bosnu“. Prema tom izveštaju, garantovali smo 404 miliona dinara - priča Glavaški.

Naš sagovornik se, kako kaže, odmah obratio Narodnoj banci Srbije, a onda je zatražio sastanak s prvim čovekom Agrobanke Dušanom Antonićem, koji ga je primio početkom 2011.

- Pitali smo Antonića kako je moguće da je moja firma nečiji garant, a da ja za to ne znam. Odgovorio je pitanjem: „Pa zar ‘Vetroprom‘ nije vlasništvo Peđe Mališanovića“. Odgovorio sam da sam ja većinski vlasnik, a da je Mališanović samo jedan od akcionara. Antonić je zatim priznao grešku i uputio nam pismeno izvinjenje. U međuvremenu, dug je narastao na 485 miliona dinara - kaže Glavaški.

Advokat „Vetroproma“ Vojin Biljić navodi da je ta firma 2011. podnela zahtev za oduzimanje dozvole za rad Agrobanci.

- Narodna banka tada nije našla nikakve nepravilnosti u radu Agrobanke i ponovo je uputila „Vetroprom“ na pregovore, odnosno na medijaciju sa Agrobankom. Verovatno sam među prvima podneo zahtev, a kasnije se uspostavilo da je bio osnovan - navodi Biljić.

On ističe da zbog neprofesionalizma Agrobanke „Vetroprom“ nije mogao da založi imovnu i tako dobije kredit kod drugih banaka iako je imao neopterećenu nepokretnost u vrednosti od oko dva miliona evra.

- Pošto Agrobanka nije obezbedila garanciju datu „Maloj Bosni“, izgubila je 400 miliona dinara. A zato što Izvršni odbor nije obavestio akcionare o zahtevu za oduzimanje dozvole za rad banci, i akcionari gube svoju imovinu - kaže Biljić.