Vesti
Društvo i ekonomija
Sistem kontrole uplate doprinosa bez problema
03.07.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Sistem kontrole uplate doprinosa bez problema
Podaci o uplati plata i za njih vezanih doprinosa i poreza iz bankarskog sistema uredno stižu u Poresku upravu i sa prvom fazom novog sistema nema problema.
Banke u Srbiji počele su danas da, preko Udruženja banaka Srbije, svakodnevno dostavljaju Poreskoj upravi podatke o uplaćenim porezima i doprinosima na zarade, a kako je Tanjugu rečeno u najvećim bankama taj proces odvija se bez problema.
Zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović istakao je da sistem za dostavljanje podataka Poreskoj upravi o uplaćivanju poreza i doprinosa na zarade funkcioniše u najboljem redu.
Banke za sada nemaju kontrolnu funkciju, već samo funkciju izveštavanja, te se podaci na svakodnevnoj bazi prosleđuju Poreskoj upravi, podsetio je Petrović u izjavi Tanjugu ističući da "Rajfajzen banka" ne beleži bilo kakve probleme po tom osnovu.
Direktorka Sektora za platni promet i keš monitoring banke Inteza Radmila Knežić ukazala je da banka svakog radnog dana UBS dostavlja u elektronskoj formi podatke o zaradama, kao i iznosima poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje koji su prethodnog dana uplaćeni.
Izveštaj se u periodu od 8 do 11 časova dostavlja UBS-u, koji obrađene podatke prosleđuje Poreskoj upravi, a zbog kompleksnosti i obimnosti izveštaja, kreiranje i slanje ovog dokumenta je potpuno automatizovano i protiče bez ikakvih problema, naglasila je Knežić.
I Unikredit banka se, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, uključila u proces izveštavanja Poreske uprave o transakcijama po računima klijenata, a u vezi sa isplatom zarada i drugih ličnih primanja, kao i o plaćenim porezima i doprinosima.
"Naše kolege zaposlene u Odeljenju platnog prometa su danas poslale prvi izveštaj o navedenim transakcijama izvršenim 2. jula, odnosno prvog radnog dana nakon stupanja na snagu pomenutog zakona. Za sada se sve odvija kako je i planirano, bez ikakvih poteškoća".
"U skladu sa tim, banke će i u narednom periodu nastaviti sa svakodnevnim izveštavanjem Poreske uprave o transakcijama izvršenim prethodnog radnog dana", rečeno je Tanjugu u Unikredit banci.
I u Sosijete ženeral banci Tanjugu je rečeno da je ta banka u predviđenom roku dostavila podatke Udruženju banaka za jučerašnji dan.
Kako podsećaju, banke od danas Udruženju banaka svakog dana dostavljaju podatke za prethodni dan o transakcijama po osnovu zarada i drugih nadoknada zaposlenih, drugih ličnih primanja zaposlenih, zarada po drugim osnovama, plaćanja trenutnih prihoda, kao što su porezi i doprinosi za socijalno osiguranje i obustava od zarada.
Procena je da oko 60.000 poslodavaca od ukupno 350.000 u Srbiji ne plaća redovno poreze i doprinose, tako da se očekuje da će novim sistemom uplate obaveza državi biti povećana naplata prihoda u budžet za 15 do 30 odsto ili za najmanje 45 milijardi dinara godišnje, naveli su ranije u Poreskoj upravi.
U prvoj fazi novog sistema naplate poreza i doprinosa, koja će trajati do kraja ove godine, banke su u obavezi da preko UBS samo obaveštavaju Poresku upravu, a ona će na osnovu tih podataka kontrolisati uplate poreza i doprinosa.
Puna primena izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ili druga faza počeće od 1. januara sledeće godine, i njom je predviđeno da banke preuzmu kontrolu uplata doprinosa i poreza na zarade.