Vesti
Društvo i ekonomija
Poverenik "utajio" građane koji duguju porez
04.07.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Poverenik "utajio" građane koji duguju porez
Na novom spisku 1.000 najvećih poreskih dužnika u Srbiji po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja nema fizičkih lica.
Danas su objavljena dva spiska, na kojima je po 500 najvećih dužnika pravnih lica i preduzetnika. Gotovo sva imena na spisku su imena firmi koje praktično više ne postoje.
Poreska uprava objasnila je da ovog puta nije objavila spisak dužnika - fizičkih lica, poštujući nalog Poverenika za informisanje od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
U spisku preduzeća, u koji je Tanjug imao uvid, ponovo su dužnici sa prethodno objavljenih spiskova (početak januara i aprila), ali su dodati i novi, umesto onih koji su brisani ili su izmirili poreske obaveze.
Pregledom spiska moguće je uočiti da gotovo da nema aktivnog preduzeća. Preovlađuju dužnici koji su u statusu - brisani, stečaj, restrukturiranje, kao i firme kod kojih je žalbeni postupak u toku ili je u toku postupak razmatranja zahteva za reprogram duga.
Među kompanijama koje se nalaze na spisku pravnih lica su, između ostalih, "Borba" kompanija AD, "Golden oil" u stečaju, stečajna masa "Agroživ" (stečaj), "Lasta" AD (privatizacija), "Simpo" (privatizacija, zaključak vlade), "Centroproizvod" (u toku postupak po zahtevu za reprogram duga), "Beogradfilm" (u toku postupak po žalbi), preduzeće "Komgrap" (u toku postupak po žalbi), "Velefarm" u stečaju.
U Poreskoj upravi kažu da su prethodni spiskovi doprineli većoj naplati poreza i da su bila opravdana očekivanja da će disciplina u izmirenju poreskih obaveza da se popravi.