Vesti
Društvo i ekonomija
Strah od požara zbog žege i nemara
04.07.2012. 20:00
Izvor: B92
Strah od požara zbog žege i nemara
Beograd -- Zbog visokih temperatura, broj požara konstantno raste, a iz Vatrogasne službe kažu da bi broj intervencija ove godine mogao da premaši prošlogodišnju.
Zbog visokih temperatura stiže apel od Ministarstva poljoprivrede da građani tokom boravka u prirodi i prilikom radova na poljima ne pale vatru na otvorenom, jer se može proširiti i izazvati šumske požare sa neprocenjivim štetama.
Ipak kad do požara dođe tu su vatrogasci , koji posao obavljaju u zaštitnom odelu, koje nije prijatno nositi po vrućini.
Od prijema poziva na uzbunu pripadnici vatrogasne brigade su spremni da krenu u pomoć u roku od jednog minuta. Zimi požare u domaćinstvima prave najčešće grejna tela, a leti razne stvari, od zaboravljenog ručka, roštiljanja u kućnim uslovima, do nemarnih pušača.
Pored nezgoda u domaćinstvima, požari su učestali na livadama i deponijama. Vatrogasci spasioci tada oblače opremu koja je otporna na vatru, ali u kojoj nimalo nije prijatno na plus 40 stepeni.
Prošle godine zabeležen je rekordan broj intervencija koji ove godine raste. Odgovornije ponašanje u domaćinstvu, i pribrano ponašanje u slučaju požara je ono na šta vatrogasci ne zaboravljaju da skrenu pažnju.