Vesti
Društvo i ekonomija
Bankari moraju na kurs o falsifikatima
06.07.2012. 20:00
Izvor: Blic
Bankari moraju na kurs o falsifikatima
Svi službenici u bankama koji rukuju gotovim novcem moraće od 1. septembra na kurs Narodne banke Srbije (NBS) o zaštitnim elementima novčanica, kako se ne bi desilo da građani u banci dobiju falsifikat, preneo je EurAktiv Srbija.
- Uglavnom je banka izvor sumnje na falsifikat jer ima najviše kontakta sa novcem, a kad je reč o većim količinama glavni izvor je policija koja u svojim aktivnostima zapleni novčanice - kazala je generalna direktorka Sektora za poslove s gotovinom u NBS Blaženka Robović.
Prema rečima Robovićeve, NBS je nedavno donela dve odluke koje utvrđuju standarde kvaliteta novca u opticaju.
Kako je navela, samo "dobar" novac omogućava brzo otkrivanje falsifikata zbog čega je NBS propisala koji stepen pohabanosti novca je dozvoljen, a koji omogućava efikasno utvrdjivanje falsifikata.
- Ako je novčanica izgužvana, vi mislite da je ko zna koliko dugo u prometu. A što je novčanica pohabanija, teže je otkriti falsifikat - objasnila je Robovićeva.
Falsifikati dinara se uglavnom rasturaju na pijacama automobila i stočnim pijacama, u kockarnica i kafićima zbog čega stručnjaci upozoravaju da treba izbegavati gotovinske transakcije u velikim iznosima, u mraku i nesigurnim okolnostima, naveo je EurAktiv Srbija.
Prema rečima Robovićeve, građani Srbije se vrlo malo obaveštavaju o zaštitnim elementima novca i "svako može da ih prevari".
- Naši građani kad stoje u redu trude se da što pre izađu iz reda, novčanice uzimaju gužvajući ih i stavljajući ih u džep. Niko od njih ne uradi osnovnu stvar - da pređe rukama preko novčanice i posumnja da li je reč o originalu - dodala je ona.
Postoji nekoliko načina za utvrđivanje falsifikata dinara. Na sajtu NBS detaljno su predstavljeni zaštitni elementi novčanica u svim apoenima.