Vesti
Društvo i ekonomija
Azerbejdžanci počeli gradnju na Koridoru 11
11.07.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Azerbejdžanci počeli gradnju na Koridoru 11
Na trasi budućeg auto-puta od Ljiga do Preljine, azerbejdžanska firma "Azvirt" danas je počela izgradnju prvog od predviđenih 66 mostova na Koridoru 11 u blizini Ljiga.
Šef projekta za izgradnju budućeg auto-puta od Beograda prema Crnoj Gori u preduzeću "Koridori Srbije", Ivan Pavlović, izjavio je za Tanjug da će Ibarska magistrala u selu Dići biti izmeštena i da će tim mostom prelaziti preko budućeg auto-puta.
Na deonici od Ljiga do Preljine, u dužini oko 40 kilometara, pored 66 mostova biće napravljeno i pet tunela, tako da je to veoma zahtevna deonica za izvođače radova, rekao je Pavlović.
On je kazao da "Azvirt" trenutno izvodi i radove na izgradnji kolovozne konstrukcije na glavnoj trasi autoputa u dužini od pola kilometara, na prvoj deonici Ljig-Bojkovci u dužini 10,7 kilometara, kao i da se izvode radovi na regulaciji vodotokova u dužini od 13,5 kilometara.
Direktor "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić je povodom izgradnje prvog mosta na budućem auto-putu izjavio za Tanjug da to preduzeće vodi intenzivne pregovore sa predstavnicima raznih država koje su zainteresovane da njihove firme učestvuju u izgradnji preostalih deonica auto-puta od Begrada do Crne Gore.
Ističući da "Koridori Srbije" razmatraju mogućnost da se preostale deonice finansiraju javno-privatnim partnerstvima, s obzirom na veliki broj zainteresovanih stranih firmi, Mišić je dodao da bi u izgradnji puteva u
Srbiji trebalo uvesti taj novi model finansiranja, jer je zemlja već dovoljno zadužena.
Za izgradnju auto-puta od Ljiga do Preljine Srbija je dobila kredit od vlade Azerbejdžana od oko 300 miliona evra, po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, a sama će obezbediti još osam miliona evra.
Na "Koridoru 11" se takođe izvode intenzivni radovi i na deonici od Uba do Lajkovca, koja se finansira iz budžeta Srbije.
Predstavnici "Koridora Srbije" obišli su i radove od Uba do Lajkovca.