Vesti
Društvo i ekonomija
I SNS počeo paljbu na guvernera
15.07.2012. 14:00
Izvor: mondo.rs
I SNS počeo paljbu na guvernera
Funkcioner naprednjaka Nebojša Stefanović izjavio je danas da SNS ne traži smenjivanje guvernera NBS "već odgovore na pitanja od kojih zavisi kako će se živeti u Srbiji".
Nekoliko dana pošto je mandatar za sastav vlade Ivica Dačić počeo da proziva banke i finansijski sistem kao "najvećeg neprijatelja" građana i privrede, i druga velika koaliciona stranka je osula paljbu u pravcu centralne banke.
Srpska napredna stranka od guvernera NBS Dejana Šoškića traži da odgovori zašto je kurs dinara poslednjih meseci pao za 15 odsto, zašto je sve poskupelo i zašto nije poštovan proklamovani cilj NBS o očuvanju cena, rekao je Stefanović je na konferenciji za novinare.
Stefanović je za sledeću nedelju najavio sednicu Glavnog odbora SNS na o sastavu buduće vlade Srbije.
"Poslednja dva meseca u Srbiji je poskupelo skoro sve, a najavljuju se i nova poskupljenja. Situacija je takva da se gotovo 50 odsto budžeta porodice izdvaja samo za hranu", rekao je on.
"Pitamo zbog čega se dogodila eskplozivna deprecijacija dinara veća od 15 odsto poslednih meseci, zašto se dogodilo da se bez realnih potreba namiče omča i građanima i privredi koji su zaduženi na ovaj način - privreda za više od 2,8 milijardi evra, a građani oko 700 miliona", naveo je Stefanović.
Po njegovim rečima, NBS je svojim merama učinila to da privreda u naredne tri godine mora da radi da bi ozbebedila servisiranje obaveza nametnute za samo nekoliko meseci.
Stefanović je dodao da je NBS prodajom blagajničkih zapisa uticala na krus, a zatim je prodavala devizne rezerve u cilju sprečavanja prekomernog rasta kursa dinara, zbog čega je samo u prošle godine prodato milijardu ipo evra.
"Smatramo da su ovo pitanja na koja NBS mora da odgovori građanima; to je važna tema koja treba da obezbedi stabilnost cena i normalizaciju fiskalne politike", ukazao je on.
Upitan da li postavljanje tih pitanja predstavlja uvod u smenjivanje guvernera, Stefanović je rekao da to nije tačno, već da SNS samo želi odgovore na pitanja o temama od kojih zavisi život građana.
"Nećemo biti nestrpljivi. Samo želimo odgovore na pitanja koja su ovih dana aktuelizovana u javnosti", rekao je on.
Inače, zvanična inflacija u Srbiji je u konstantnom padu već duži vremenski period, čak do najnižih nivoa u poslednjih nekoliko decenija. Prema Zakonu o NBS, posao srpske centralne banke je da se brine o stabilnosti cena, a ne kursa.
Kurs i privredni ambijent je u domenu poslova vlade.