Vesti
Društvo i ekonomija
Kredit EBRD za mala i srednja preduzeća
17.07.2012. 20:00
Izvor: RTS
Kredit EBRD za mala i srednja preduzeća
Nova investicija EBRD-a u Srbiji. Erste banci odobrena kreditna linija od 10 miliona evra za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća.
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je Erste banci u Srbiji odobrila kreditnu liniju od 10 miliona evra za finansiranje srpskih mikro, malih i srednjih preduzeća.
Kako se navodi u saopštenju, najmanje 60 procenata kreditne linije EBRD-a Erste banka će upotrebiti za podršku privredi van Beograda.
Kredit odobren u okviru kreditne linije EBRD-a za zapadni Balkan i Hrvatsku poslužiće Erste banci da odgovori na potražnju privatnih preduzeća za kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim kreditima.
Direktor EBRD-a za finansijske institucije zapadnog Balkana, Hrvatske, Belorusije i Moldavije Henri Rasel rekao je da se kroz kreditnu liniju podržava razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, jednog od glavnih pokretača ekonomskog oporavka, posebno u oblastima van glavnog grada.
Predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić rekao je da će nova kreditna linija obezbediti dodatna sredstva za finansiranje većeg broja kompanija širom Srbije po konkurentnim uslovima, što je veoma važno s obzirom na aktuelne potrebe privrede.
Od početka svog poslovanja u Srbiji, EBRD je investirala više od tri milijarde evra u različite sektore ekonomije Srbije.