Vesti
Društvo i ekonomija
Poslodavci traže reformu PIO
18.07.2012. 20:00
Izvor: RTS
Poslodavci traže reformu PIO
Bez reformi penzijskog osiguranja i javnog sektora nema poboljšanja životnog standarda građama, smatra Unija poslodavaca Srbije.
Unija poslodavaca Srbije saopštila je da bi među prioritetima nove vlade trebalo da bude reforma Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i javnog sektora bez kojih ne može biti dugoročnog razvoja privrede i poboljšanja životnog standarda građana.
Kako se navodi, iako su pregovori o formiranju vlade pri kraju, nije dobro što se među iznesenim prioritetima kojima će se nova vlada baviti ne nalazi reforma PIO fonda i javnog sektora, jer su to trenutno najvažniji poslovi u državi.
Unija poslodavaca navodi da je potrebno da se u okviru nove vlade odrede ličnosti koje imaju dovoljno stručnog znanja i visok moralni i politički integritet za bavljenje ovim dvema ozbiljnim reformama.
"Ne sme se ponoviti da se za račun održanja nekih koalicija u Vladi RS, reforma Fonda PIO i javnog sektora opet gurne pod tepih, a država nastavi sa daljim zaduživanjem koje će biti sve nepovoljnije i sa većim kamatama, zbog visokog rizika zemlje", dodaje se u saopštenju.
Unija poslodavaca Srbije navodi da je u Upravnom odboru Fonda PIO pokrenula inicijativu za restruktuiranje Fonda PIO i posle 15 meseci rada, zajedno sa predstavnicima sindikata i penzionera, izrađen je prvi plan restruktuiranja Fonda PIO posle više od dvadeset godina - Polazne osnove za restruktuiranje Fonda PIO.
"Dalje sprovođenje reforme Fonda PIO u praksi zavisiće od političke volje članova nove Vlade Srbije", navode u Uniji poslodavaca i upozoravaju da će nova vlada, premijer i predsednik Srbije, snositi odgovornost za propadanje PIO fonda ako se ne budu dovoljno posvetili njegovoj reformi.
U saopštenju se dodaje da su izdaci za penzije i ostale prinadležnosti koje isplaćuje Fond PIO uz izdatak za zarade zaposlenih u javnom sektoru i drugih budžetskih korisnika dva najveća izdvajanja iz budžeta Srbije i čine ukupno 63,07 odsto planiranih rashoda u 2012. godini.